Almanya’nın Hagen kentinde yapılan Demokratik İslam Konferansı'nın ikinci gününde "İslam'da Kadın" isimli oturumda konuşan ilahiyatçı Hüda Kaya,  İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra Kur'an ve İslam'a fitne karıştırıldığını, kadın konusunda gerilemeler yaşandığını söyledi.

Federasyona Cîvaka Îslamiya Kurdistan (Kürdistan İslami Topluluk Federasyonu-FCÎK) tarafından organize edilen konferansın  “İslam'da Kadın” başlıklı oturumunda ilahiyatçı yazar Hüda Kaya ve Yıldız Demir konuştu.

Hatice Turhallı’nın moderatörlüğü yaptığı oturumda konuşan Kaya, İslam dünyasının peygamberi Muhamed’in ölümünden sonra Kur’an ve İslam'a fitnelik karıştırıldığını belirterek, "Özellikle Emevilerden sonra İslam'a fitne karıştırılmıştır" dedi.

"Kadın konusunda da birçok gerileme olmuştur" diyerek sözlerini sürdüren Kaya, şunları ekledi: "Rant, zülüm ve  siyaset, peygamberin ismini kullanarak, hem halka hem de kadınlar, üzerindeki baskılar arttırılmıştır. "

Toplumda kadın ve erkek arasında ayrımın oluştuğunu ifade eden  Kaya, "Kadının sokağa, Allah’ın evine gitmesi yasaklanmıştır. Hatta bazıları ‘kadın çirkin, cahil ve yaşlıysa camiye gelebilir’ düşüncesini bile geliştirmiştir. Allah Kur’an’da ve tüm kutsal kitaplarda kadını ismiyle anmakta" şeklinde konuştu.

İslam tarihindeki kadın önderlerinden örnekler veren Kaya, kadına yönelik olumsuz yaklaşımların arınmak için zihniyette temizlik yapmak gerektiğini söyledi. Kaya,  “Kur’an ile beynimizde bir temizlik yaparak, aşabiliriz” dedi.

Kadın sorununun İslam'la sınırlı olmadığını belirten Huda Kaya, "Diğer bütün dinlerde kadına verilen rol ortada.  Kadına Batı'da bile ancak 1700’lerde hak verilmiştir. Bunun için bütün dünyada kadının özgürlüğü için Fransız Devrimi’nde öne çıkan kadın önderlerin hayatı örnek alınmalıdır" dedi.

Yıldız Demir de  kadın ve erkek arasındaki uçurumun kaldırılması için herkesin Kur’an’ı örnek alması gerektiğini savundu. (ANF)