Sabah 9.30'da Dolmabahçe meydanından pankartlarla yürüyüşe geçen Hrant'ın arkadaşları adına 10.30'da Beşiktaş iskele meydanında Yavuz Bingöl açıklama yaptı. Ardından yüzlerce Hrant'ın arkadaşı 'Hrant için adalet' sloganlarıyla Beşiktaş adliyesine yürüdü.

Hrant'ın Arkadaşları '4 yıl oldu, Hrant yok, yüzleri yok, yürekleri yok' pankartı taşıdı. 'Faşizme inat kardeşimizsin Hrant', 'Unutmayacağız, affetmeyeceğiz', 'Katil devlet hesap verecek', 'Öldür diyenler yargılansın, 'Hrant için adalet için' sloganları sık sık atıldı.

Beşiktaş iskele meydanında saat 10.30'da önce 'Hrant'ın Arkadaşları' adına basın metnini okuyan sanatçı Yavuz Bingöl şöyle dedi:

"Hükümetin bu cinayetin sahiden aydınlatılması için parmağını oynatmaya niyeti yok. Olanların üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen cinayet hala doğru dürüst soruşturulmuyor. Cinayet davası niyetine gerçek sorumluların yakınına yaklaşılamayan bir müsamere sürdürülüyor. Biz siyasi iktidardan Hükümet olmanın en basit gereklerini yerine getirilmesini istemek için buradayız. Böyle bir cinayeti soruşturmayacaksanız, sizin savcılarınız polisleriniz niye var? Cinayetin yolunu açan, buna yardım eden, katili kahraman yapmaya çalışan, soruşturmayı karartmak için düzmece rapor düzenleyen devlet görevlileri soruşturulmasın, yargılanmasın diye hala herkes seferber. Bunların başında da yargı var..."

Beşiktaş adliyesine yürüyüşün önünde Hrant Dink'in eşi ve ailesi ile siyasi cinayetlerde katledilenlerin ailelerinin oluşturduğu 'Toplumsal Bellek Platformu' üyeleri vardı. Adliye önündeki alanı ve sokakları tamamen dolduran kalabalık 1 saate yakın sloganlar atarak bekledi. Bu sırada Hrant Dink'in ailesi, avukatları ve bazı basın mensuplarıyla yurt dışından gelen hukukçular, davanın 16. duruşmasının yapılacağı salona girdi.

Dolmabahçeden yürüyüşten itibaren grupla birlikte olan Bandista grubu, İskele meydanında ve adliye önünde şarkılar ve marşlar söyledi. Beşiktaş adliyesi önünde 600 kişilik bir kalabalık oluştu.

Yürüyüşe ve adalet nöbetine katılan çok sayıda aydın, sanatçı, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri arasında şunlar da vardı:

İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, Sanatçılar Yavuz Bingöl, Yeşim Büber, Mustafa Alabora, Mehmet Atak, Zeynep Tanbay, Kemal Gökhan Gürses; gazeteciler Ümit Kıvanç, Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, Yıldırım Türker, Semra Pelek, eski TTB başkanı Gençay Gürsoy, eski KESK başkanı Sami Evren, DİSK Genel sekreteri Tayfun Görgün, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu sözcüsü Necati Abay, Sosyal Değişim Derneği Başkanı Cengiz Alğan, Barış Meclisinden Hakan Tahmaz, yayıncı Fahri Aral, Masis Kürkçügil, Asuman Oktay, Mustafa Yalçıner, Temel Demirer, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, EDP Genel Başkan yardımcıları Atilla Aytemur, Saruhan Oluç, Fehim Caculi, Ferdan Ergut, Küresel BAK Yürütme Kurulundan Yıldız Önen, Şenol Karakaş, Ayşegül Önen...

KATİLİN DOSYASI AYRILDI, HEYET BAŞKANI DEĞİŞTİ...


Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, ikisi tutuklu 19 sanık yargılanıyor. Cinayetten sonra yakalanan ve Hrant Dink'i öldürdüğünü itiraf eden Ogün Samast'ın dosyası, olay tarihinde 18 yaşını doldurmadığı için ayrılarak çocuk mahkemesine yollandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 16. duruşması, tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in getirilmesiyle başladı. Tutuksuz sanık Salih Hacı Salihoğlu da duruşmaya geldi.

Duruşmayı izlemek üzere salona girenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve eşi Zeynep Tanbay, gazeteciler Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu ve Yıldırım Türker ile Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ve Paris ve Brüksel barolarından avukatlar da vardı.

Davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığına yeni atanan Rüstem Eryılmaz bu duruşmada ilk kez başkanlık yapacak. Eryılmaz daha önce de heyette görevliydi.

Bu duruşma ayrıca AİHM'in Türkiye adalet sistemi için ağır yorumlar içeren kararından sonra yapılacak ilk duruşma olduğu için de önemli.

Dosyası bu davadan ayrılan Ogün Samast ise 28 Şubat Pazartesi günü İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Turnusol