Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki üçüncü duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görüldü.

İkisi tukuklu 18 sanığın yargılandığı davaya İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel, uzun tutukluluk süresinden şikayet etti ve tahliyesini istedi. Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin ise yargılamanın yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

Mahkeme duruşmaya katılmayan sanıklardan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkardı.

TRABZON'DA YAKALANDILAR

Hrant Dink cinayeti davasında tutuksuz yargılanan ve duruşmaya katılmayınca hakkında yakalama kararı çıkarılan Zeynel Abidin Yavuz ve Osman Hayal Trabzon'da yakalandı.

Zeynel Abidin Yavuz, Trabzon'un Pelitli beldesinde, Ortahisar İlçe Jandarma ekipleri tarafından sokakta yürürken yakalanarak gözaltına alındı. Yavuz, jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Osman Hayal de Trabzon’da gözaltına alındı. Osman Hayal, Dink cinayeti davasında hüküm giyen Yasin Hayal'in ağabeyi.

ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM

14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hrant Dink cinayeti davası öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki alanda eylem yapıldı.

Toplanan kalabalık, “Müsamereyi bırakın, asıl sorumluları yargılayın”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

“Örgüt diyenler yargılansın” sloganlarının atıldığı eylemde grup adına açıklamayı yazar Ahmet Ümit yaptı. Ümit, davayı takip eden adalet arayıcıları, Dink ailesinin avukatları ve Hrant Dink’in ailesinin mahkeme salonlarında, mahkeme kapılarında, gazete sayfalarında ve sokaklarda yıllarca adalet talebini dile getirdiğini söyledi.

Hrant Dink’in ölümüyle ilgili ihmali bulunan kamu görevlilerinin kamuya açık bir mahkemede ve adil bir şekilde yargılanmalarını talep ettiklerini belirten Ümit, “Bu olmadı. Bu olmadığı gibi yargılanması istenilen kamu görevlileri terfi almaya devam etti. Devlet içinde üst makamlara kadar tırmandılar” dedi.

Adalet talebinden asla vazgeçmeyeceklerini anlatan Ümit, sözlerini şöyle tamamladı: “Sevgili Hrant Dink’e sesleneceğiz ve ‘buradayız ahparig’ diyeceğiz. Her 19 Ocak’ta olduğu gibi bu 19 Ocak’ta da saat 15.00’de Agos gazetesi önünde Hrant Dink’in vurulduğu yerde olacağız. Biz, ‘bitti’ demeden bu dava bitmez.”