Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti soruşturmasında  savcı Gökalp Kökçü'nün davaya yeniden atanması ile birlikte önemli gelişmeler yaşandı.

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ile iki jandarma istihbarat görevlisi Adnan Acar ve Musa Yıldırım gözaltına alındı.

Gözaltına alınan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz'ın tutuklanmasına karar verildi.
 
Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan Yorulmaz, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.
 
Yorulmaz, savcılıkça ifadesinin alınmasının ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Ergün Yorulmaz'ın tutuklanmasına karar verdi.

SAVCI GÖKÇÜ DAVAYA YENİDEN ATANDI
 
15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında en son 3 Ağustos günü jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklanmıştı.
 
Dink cinayeti soruşturmasını Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında yürüten savcı Gökalp Kökçü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleşen atamalarla yeniden soruşturmanın başına getirildi ve davanın seyri yeniden hızlandı.
 
27 Temmuz’da bir yarbay, iki astsubay, bir uzman çavuş, bir yayınevi sahibi olmak üzere toplam beş kişi gözaltına alındı.
 
31 Temmuz günü askerlerin de bulunduğu 20 kişi daha gözaltına alındı.
 
Kökçü şüpheliler hakkındaki tutuklama talebiyle sevk yazısında, daha önce kamu görevlilerinin bir kısmı hakkında dava açıldığını ancak jandarma ile ilgili o dönem yapılan tespit ve delillere ulaşılamadığı için, cinayetin jandarma ayağının soruşturmadan ayrıldığını belirtmişti.
 
Kökçü gerekçede ''Başarısız darbe kalkışmasına giden süreçte Hrant Dink cinayeti bu yolda bu amaç için attırılan ilk kurşun olması nedeniyle” diyerek 15 Temmuz darbe girişimi soruşmasını Hrant Dink  cinayeti soruşturmasıyla bağlamıştı.
 
Bu gözaltılardan sonra Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç'in, üzerine atılı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, ‘FETÖ/PDY’ silahlı terör örgütüne üye olmak ve kasten öldürme" suçlarının niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin varlığı, suçun yasada öngörülen cezasının üst sınırı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacak olması gerekçeleriyle tutuklanmasına karar vermişti.
 
Bu kararla 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasından Hirant Dink soruşturmasına bağlantı kurulmuştu.
 
AYNI İDDİA İLE İKİ DAVA
Albay Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi de yargılama yapmıştı. Öz ve 8 jandarma istihbarat personelini yargılayan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesi isteğinde bulunmasına karşın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaları birleştirme talebini de elindeki dosyaları da reddetmişti.
 
Bunun üzerine 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 2011 yılında sanık Ali Öz ve Metin Yıldız’ın altı ay, Hüseyin Yılmaz, Ömer Ünalır, Okan Şimşek ile Veysel Şahin’in dört ay hapsine hükmetti. Dink ailesinin avukatları her iki mahkeme kararını da temyiz etmişti. Yargıtay, Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı Kasım 2015 tarihinde bozdu.
 
BİRLEŞTİRME KARARI BOZULDU
 
Yargıtay ayrıca Öz hakkında 2006 Temmuz ayında öğrendiği bilgileri cinayetten sonra öğrenmiş gibi ‘Görev Sonuç Raporu’ ve ‘Haber Kayıt Bildirim Formu’na sahte içerikle düzenlemek ve haber kayıt bildirim formunu bizzat imzalamaktan açılan iki dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine hükmetti.
 
‘ANA DAVA İLE BİRLEŞTİRİLMELİ’
 
Dink ailesi avukatları, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı yargılamanın, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan Dink cinayeti ana davası ile birleştirilmesini istemişti. Talebi kabul eden Trabzon’daki mahkeme, birleştirilmesi talebiyle, dosyayı İstanbul’daki mahkemeye gönderdi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise birleştirme talebini reddetti.
 
(Kaynak: Bianet)