Dersim'in Hozat ilçesinde, Kaymakamlığın talimatıyla Jandarma Komutanlığı ve Hozat İlçe Emniyet Amirliği tarafından fişlemeler yapıldı.

Hozat'ta, aralarında Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın da bulunduğu siyasi parti yöneticileri ve sivillerin fişlendiği ortaya çıktı.

Kaymakamlık, jandarma ve poliste birer kopyası bulunan fişleme dosyalarında, kişilere kimlik bilgileri, ev adresi ve telefon numarası, kilosu, saçı ve göz rengi, kişisel zaafları, görüştüğü kişiler, konuşma şekline ve bağlantısı olduğu ileri sürülen örgüt ve görevine kadar bilgiler yer aldı.

FİŞLEME LİSTESİNİN BAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI GELİYOR

Hozat’ta fişlenenler listesinin baş sıralarında Belediye Başkanı Cevdet Konak ve ardından kamu görevlileri yer aldı. Kamu görevlileri arasında Özel İdare Müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki şube müdürleri dikkati çekerken ilçedeki okul müdürleri, adliye çalışanlarının da fişlendiği görüldü. Siyasi partilerin ilçe yöneticileri ve aktif üyeleriyle, 77 yaşındaki sade vatandaş, hatta kadınlar da listede bulunuyor.

FİŞLEME DOSYASI

Fişlenen kişinin kimlik bilgileri doldurulduktan sonra fotoğrafı da eklenerek, hazırlanan çizelgenin en alt kısmında Arşiv Kayıtları ve İstihbarat Bilgileri bölümü altında kişiye ait her türlü değerlendirme, hangi örgüte sempati duyduğu ya da hangi örgütlerle ilişkisi bulunduğu, özel yaşamı, kişisel zaafları, gittiği yerler, görüştüğü kişiler, seçimlerde hangi siyasi partiye oy verdiği gibi bilgilere yer verildi. Fişlenen kişilerin çoğu birden çok örgütle ilişkili gösterildi, yaşlı kişilerin bile örgütle ilişkisinin bulunduğu, yardım ve yataklık yaptığı yazıldı.

KİLOSU, BOYU, HANGİ ÖRGÜTE SEMPATİZAN OLDUĞU YAZILDI

Kişisel bilgileri, kilosu, boyu, saç rengi ,göz rengi ve telefon numarası adresi verilen Başkan Konak’ın, bağlı bulunduğu örgüt ve görevi bölümüne ise TKP/ML TİKKO örgütü sempatizanı olduğu yazıldı. Birçok örgütle ilişkisi olduğu ileri sürülen Cevdet Konak’ın bağlı bulunduğu Karaballı Aşireti’nin 1938 Dersim İsyanı sırasında devlet otoritesine karşı geldiği ve Karaballı Aşireti’nin tamamının TKP/ML TİKKO sempatizanı olduğu yazıldı.

SORUMLULARIN YARGILANMASI İSTENİYOR

Tunceli Barosu Başkanvekili Özden Eren Başkavak Gül yaptığı açıklamada belgeleri düzenleyenlerin derhal açığa çıkarılmasını isteyerek sorumluların yargılanmasını istedi.