Özlem Akarsu Çelik / HOPA / Akşam

Artvin'in Hopa İlçesi 31 Mayıs günü, AK Parti mitingi öncesi ve sonrası yaşananlarla karıştı. Olaylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma polisi ağır şekilde yaralandı. Emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti. AKŞAM, olaydan 5 gün sonra Hopalı'nın yaşananları nasıl değerlendirdiğinin izini sürdü, Hopalı'nın nabzını tuttu. İlçenin dört bir yanında polisler bekliyor. Kent dışından gelen takviye ekipler bölge halkının tedirginliğini daha da arttırmış. 'Hopalılar eşkıya değildir. Yüzlerce yıl burada Lazlar, Hemşinliler, Gürcüler, Poşalar (Romanlar'a bölge halkının verdiği isim) birarada barış içinde yaşıyoruz. Hopa solcudur. Solcu olmak eşkiyalık ise hepimiz eşkiyayız. Hepimizi tutuklasınlar o zaman!' sözleriyle tepki gösteriyorlar.

'SOLCU OLMAK EŞKIYALIK DEĞİLDİR'
Artvin'in en karakteristik ilçesi Hopa solun kalelerinden biri. Tabiri caizse bir gün 'devrim' olacağına hala inanan insanlar yaşıyor burada. Lazca, Hemşince, Megrelce konuşulan çok kültürlü bir ilçe Hopa... Yanı başındaki Kemalpaşa gibi burada da belediye CHP'li... Hopa Belediyesi geçen dönem ÖDP'nindi. ÖDP ilçede hala güçlü... ESP (Ezilenlerin Sosyalist Platformu), EMEP, Halkevleri de ilçede söz sahibi... Hidroelektrik santrallara karşı her gün eylem yapılıyor Hopa'da. Genç yaşta kanserden ölen Hopalı Kazım Koyuncu'nun şarkıları eşliğinde horonlar tepiliyor eylemlerde. Hopalılar Başbakan'ın, solun kalesinde miting yapmasına anlam verememiş görünüyorlar, yaşananlara da... Solcusundan sağcısına herkes aynı şeyi söylüyor: 'Medyada yansıtılanın aksine dışardan gelen polis ve Başbakan'ın korumaları ile gençlerin arasına jandarma girmeseydi çok kişi ölürdü.'

hopaccc.jpgOğluma nasıl kıydınız
BİBER gazından etkilenerek kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun evinde acı ve tepki var. Eşi Gülay ile oğlu Ulaş Lokumcu, kardeşleri Metin Hoca'yı anlattı.  75 yaşındaki anne Saadet Lokumcu, 'Metin'i herkes çok severdi, o kimseyi incitmezdi. Nasıl kıydılar oğluma!' diye feryat ederken ailesi 'Acımız büyük ama gururluyuz. Ağabeyimiz örnek bir insandı' diyor. Lokumcu 6 kardeşin en büyüğüydü. Eşiyle birlikte 22 yıl Başbakan'ın memleketi Rize'de öğretmenlik yaptı. Kardeşleri,  'Başbakan'ın adını anmaya gerek duymuyorum sözünü duyunca aklımıza Rize'de okuttuğu binlerce öğrenci geldi. Rizeliler çocuklarını Metin Hoca'ya vermek için yarışırdı. Bizim için Başbakan değil 'Başkesen'dir artık' diye tepkilerini dile getiriyor.
Lokumcu'nun köpeği Tukaş, cenazeden bu yana yemiyor, içmiyor. Metin Hoca'nın üstüne HES yapılmaması mücadele ettiği ve yanıbaşındaki derenin sesini dinleyerek ağlıyor.

ASTIM OLAMAZ
Metin Hoca'nın Ege Üniversitesi öğrencisi olan tek çocuğu Ulaş, babasının astımdan öldüğü iddialarını reddediyor: Doğanın içinde yaşayan insan astım olur mu? Babam ava giderdi, balık tutardı. Doğaya aşıktı. Hiçbir sağlık sorunu yoktu.

BORÇ YATIRMAYA GİTTİ...
Emekli öğretmen Gülay Lokumca da eşinin biber gazı nedeniyle öldüğünü söylüyor. 'Amcasının vergi borcunu yatırmak için gitti Hopa'ya. Mitingden bir gün önce gençlerin gözaltına alındığını duyunca 'Hopa'da kötü şeyler oluyor' demişti. Eyleme gitmedi, vergi borcunu yatırmaya gitti ama ölüm haberini aldık.

BANA SİLAH ÇEKTİLER
SARP sınır kapısına en yakın ilçe olan Kemalpaşa'nın Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu o gün yaşananları şu sözlerle anlattı: Ben, Hopa Belediye Başkanı ile Başbakan'ı Sarp'ta çiçeklerle karşıladım. Miting için Hopa'ya geldiğimizde herkesin çok sevdiği Metin Hoca'nın öldüğünü öğrendik. Ortam çok gergindi. Cenazesini almak için hastaneye gittiğimizde Başbakan'ın yaralanan koruma polisini de getirmişlerdi.Başbakan'ın korumaları bana silah çekip küfrettiler. Orada Jandarma komutanı olmasaydı çok insanın canı yanardı. Bir yanda Metin Hoca'nın ölüm haberini alıp hastaneye akın eden Hopalılar, diğer yanda Başbakan'ın koruma polisleri. Korumalar sürekli havaya ateş ediyordu.'

ÖLÜM, GERİLİMİ TIRMANDIRDI
SALIDAN bu yana gözaltında tutulan ve dün serbest kalan Murat Cihan ve Hüseyin Ustabaşı çay bahçesinde anlattılar yaşadıklarını. 'Hopa'da hiç böyle olaylar yaşanmadı. Polis çok sert davrandı. Sorgulamada da sürekli örgütsel yapı aradılar. 'Sizi kim yönlendirdi' diye sordular' diyen gençler dışardan gelen polisin sert müdahalesi ile Lokumcu'nun ölümünün olayları tırmandırdığını söyledi.
Murat Cihan: Hopa halkı her gün çay fabrikalarının özelleştirilmesine, nükleer santrale karşı eylem yapıyor. Horon teperken gaz bombası yedik.
Hüseyin Ustabaşı: İlk kez gözaltına alındım. Dışardan gelen polis sert müdahale etmese Hoca ölmeseydi olaylar büyümezdi.

Çiçeklerle karşılamıştık
Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımlıoğlu Başbakan'ın 'eşkiya' yakıştırması için 'Kötü söz sahibine aittir' diyor. Olay gününü şöyle anlatıyor: Elimizden geleni yaptık. Hatta Ak Parti bayraklarını biz astık. Başbakan'ı Sarp'ta çiçeklerle karşıladık. Hopa'ya döndüğümüzde miting alanının karşısında, Başbakan'ın konuşacağı yere 100-150 metre uzaktaki binaya pankart asmaya çalışan gençlere polisin müdahale ettiğini öğrendik. Lokumcu'yu hastanede ziyarete giderken polis gaz bombası attı. Eşkiya değiliz. CHP'nin pankartına tahammülleri olsa hiçbir şey olmazdı.