Başbakan Erdoğan'ın 12 Haziran seçimleri öncesi Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki mitingi sırasında alınan güvenlik tedbirleri için harcanan 269 bin 70 liranın, Hopa Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden aktarılan kaynakla ödendiği ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen 31 Mayıs tarihindeki Hopa mitingi sırasında alınan güvenlik tedbirleri için yapılan harcama, geçen 8 Temmuz tarihinde toplanan Artvin İl Genel Meclisi’nin gündemine geldi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, güvenlik tedbirleri için yapılan 269 bin 70 liralık harcamanın Hopa Köylere Hizmet Götürme Birliği kasasına aktarılacak kaynakla ödenmesine ilişkin raporu üyelerin oylarına sunuldu. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36’ıncı maddesi hükümleri uyarınca Hopa Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne aktarılması kararlaştırılan 269 bin 70 liralık ödenek oybirliği ile kabul edildi.

Oy birliği ile kabul edilen 114 nolu kararda önce, "Hopa Kaymakamlığının 23/06/2011 tarih ve 2011/60 sayılı yazılarına istinaden, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri kapsamında Hopa İlçesinde gerçekleştirdiği açık hava toplantısı ile Sarp Kara Hudut Kapısı Gürcistan tarafında yapılan açılış törenine katılmak üzere 31 Mayıs 2011 Salı günü Hopa İlçesini ziyarette bulunmuştur. Ziyaret ile ilgili olarak İlçede emniyet tedbirleri kapsamında çevre illerden gelen takviye kolluk kuvvetlerinin iaşe, isk?n, akaryakıt ve diğer giderlerinin ödenebilmesi için Hopa İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğine 269.070,00.-TL ödenek aktarılması talep edilmektedir" talebine yer verildi, altında da "Aktarmanın, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi hükümleri uyarınca yapılarak, 269.070,00.-TL ödeneğin Hopa Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarılmasına, yapılan iş’ari oylama neticesinde mevcudun oybirliği ile karar verildi" diye onay yer aldı.

MUHTARLAR DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

Hopa Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Özçep, Hopa’da yol, su, kanalizasyon gibi birçok alt yapı hizmetine ihtiyaç duyan köyler varken, böyle bir harcamanın Köylere Hizmet Götürme Birliği kasasından yapılmasına tepki gösterdi. Özçep, "Köylerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için kaynak beklerken bu tür harcamaların yapılmasını doğru bulmuyoruz" dedi. Özçep, Başbakan Erdoğan’ın miting yaptığı alanın da o günlerde asfaltlandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Başbakan’ın miting yapacağı alan mıcırla kaplıydı. O zaman ’Başbakan’a taş atılabilir’ düşüncesi ile bu alanı da asfalt kapladılar. Başbakan’ın mitingine gelen bir kişi niye taş atsın ki? Halbuki o alan Hopa Belediyesi tarafından park alanı yapılacaktı. Şimdi inşaat başlayacak ve o asfalt sökülecek. O zaman asfalt dökülmesine de karşı çıkmıştık. Ama bizi dinlemediler."

KOLAY OLDUĞU İÇİN BU YOLU TERCİH ETTİK

Artvin İl Özel İdaresi yetkilileri ise uygulamayla ilgili olarak, "Güvenlik tedbirleri kapsamında ödeme kalemimiz var. Bu kapsamda gerekli ödemeyi yaptık. Prosedürün kolay olması için kaynağı Köylere Hizmet Getirme Birliği üzerine aktardık. Oradan da gerekli ödeme yapıldı" dedi.

HOPA OLAYLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs tarihindeki Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmiş, taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan yaralanmıştı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 70 dolayında kişi gözaltına alınırken 16 kişi ise tutuklanarak cezaevine konulmuştu. (Gercekgundem)