Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin, “Hizbullah üyeliği”nden aldıkları toplam 49 yıl 6 ay hapis cezalarını onadığı sanıklar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın 5 yıl sonra yaptığı itiraz üzerine beraat ettirerek, salıverildi.

Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin “Hizbullah üyesi oldukları” oldukları gerekçesiyle toplam 49 yıl 6 ay hapis cezası verip, Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin de onayladığı dava dosyası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı sonucu bozuldu. Karara itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, verilen cezaların yeterli şüphe ve delillere dayanmadığını, sanıkların faaliyetlerinin terör örgütü üyeliği oluşturmayacağını belirtti.

İlgili Ceza Dairesi de savcılığın bu itirazını yerinde görüp, sanıkların beraatına karar verdi.

5 YIL SONRA SAVCI İTİRAZ ETTİ

Verilen kararla Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin 12 Haziran 2012 tarihinde onadığı mahkeme kararı, 5 yılın ardından Savcılığın CMK 308 maddesinden doğan yetkisini kullanması ile bozuldu. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, itirazında “Adıyaman ilinde faaliyet göstermiş Mustazaf-Der ve Vahdet-Der derneklerine üye olmanın terör örgütü etkinliği olarak kabul edildiğini, sanıkların mevzuata uygun olarak kurdukları derneklerin tüm faaliyetlerinin terör örgütü etkinliği olarak kabul edilemeyeceğini, sanıkların Hizbullah terör örgütü ile bağlantılı derneklerde dini içerikli dersler verdikleri, Adıyaman’da örgüte bağlı olarak faaliyet yürüttükleri kabul edilmesine rağmen Mustazaf-Der ve Vahdet-Der adlı derneklerin Hizbullah terör örgütüyle bağlantısının olduğuna dair dosyada yeterli delil bulunmadığı, derneklerin gerçekleştirdiği etkinliklerin terör örgütü faaliyeti çerçevesinde yapıldığı hususunda bir kanaat oluşturmadığı” gerekçesiyle sanıklara verilen cezalara itiraz etti. 

Savcılık itirazında,  9'uncu Ceza Dairesi'nin 12 Haziran 2012 tarih ve 2012/3149-2012/7494 sayılı onama kararının 5271 sayılı CMK'nın 308. maddesi gereğince kaldırılmasını, hükümlüler hakkındaki infazların durdurulmasını, başka suçtan tutuklu ya da hükümlü olmadıkları takdirde derhal salıverilmelerini istedi.

NE OLMUŞTU?

19 Ekim 2010 tarihinde Adıyaman merkez ile Samsat ve Kâhta ilçelerinde gözaltına alınan Vahdet-Der kurucu üyelerinden Hüseyin Demir, İsmail Alpaydın, Ahmet Yıldırım, Kamil Demiral, Kâhta’da Mustazaf-Der Kâhta Şube Başkanı Mustafa Yetiş gözaltına alınmıştı. Mahkemeye sevk edilenlerden Mustafa Yetiş tutuklanırken, diğerleri serbest bırakılmıştı. Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gördüğü davanın 08 Eylül 2011 tarihinde görülen 5'inci duruşmasında Mustazaf-Der Kâhta Şube Başkanı Mustafa Yetiş’e “örgüt üyeliği”nden 10 yıl 6 ay hapis, sanık Ahmet Yıldırım, Hüseyin Demir, Kamil Demiral ile İsmail Alpaydın’a 7 yıl 6’şar ay, Ahmet Yıldırım’a ise 9 yıl hapis cezası verdi. 

Sanıkların avukatları kararı Yargıtay’a götürdü. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nce yapılan değerlendirmede Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar 12 Haziran 2012 tarihinde onandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı