Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Kalamun ve Ersal bölgesinde orduya ve Hizbullah'a saldıran cihatçı gruplarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İslam alimleri ile yıllık olağan toplantısını yapan Nasrallah, tekfirci grupların Bekaa Vadisi'ni işgal etmeye güçlerinin yetmeyeceğini, ancak kendilerinin her tür senaryoya hazırlandıklarını kaydetti. Nasrallah, bölgenin çaresizce birliğe ihtiyacı olduğunu, provokasyondan uzak durmak gerektiğini belirtti.

Aşure günü nedeniyle hazırlık yaptıklarını, güvenliğin kontrol altında olduğunu söyleyen Nasrallah, buna rağmen bir güvenlik açığı olsa bile, bu durumda başarısız olduklarının söylenemeyeceğini, dünyadaki gelişmiş ülkelerin dahi yüzde 100 güvenlik sağlayamadığını kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Bekaa Vadisi'ndeki Hizbullah kuvvetlerini de ziyaret ederek komutanlarla görüşen Nasrallah, sahadaki durumlarının güçlü olduğunu, hazırlıkların ilerlediğini ve bir saldırı için geliştirilen stratejilerin iyi hazırlandığını söylemişti. Ay başında Brital ve Assal el-Ward'daki güvenlik açıklarını "küçük" olarak tanımlayan Hizbullah lideri, bu açıkları da kapattıklarını belirtmişti.

Ersal ve Kalamun'daki cihatçıların etrafını sardıklarını, bu nedenle ya öleceklerini ya da Lübnan ve Suriye'nin sivil olmayan bölgelerine çekileceklerini söyleyen Nasrallah, Bekaa Vadisi'ni de işgal edemeyeceklerini sözlerine ekledi.

"IŞİD, ABD VE TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR"

soLportal'ın haberine göre, bölgesel gündemlere dair de değerlendirmelerde bulunan Hasan Nasrallah, Suriye'deki savaşın Beşar Esad yönetimini devirmeyi değil, bölge haritasını yeniden çizmeyi amaçladığını vurguladı. Nasrallah, IŞİD'in, ABD ve Türkiye'nin çıkarlarına hizmet ettiğini de söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının, örgüte yönelik "kırmızı çizgiler" çizdiğini belirten Nasrallah, Ürdün, Suudi Arabistan ve Erbil (Irak Kürdistanı) sınırlarını geçmemeleri için saldırıların yapıldığını ileri sürdü. Nasrallah, koalisyon hava saldırılarının, 2006'daki İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarındaki şiddetin yanına bile yaklaşamayacağına dikkat çekti.

Nasrallah, ABD'nin IŞİD'i bölge ülkelerinin gözünü korkutmak ve manüple etmek ve kendi egemenliğini tesis etmek için kullandığını belirtirken, Türkiye'nin de koalisyona girmeyerek ve Kobani'ye yardım etmeyerek, başta Halep olmak üzere bazı stratejik yerlerin kontrolünü garanti altına almak istediğini söyledi.