ABD’nin Adana Başkonsolosluğu’nun Diyarbakır’da salı akşamı DBP’li Sur Belediyesi’nin çadırında düzenlemek istediği iftara Hizbullah’ın da aralarında bulunduğu aşırı dinci yapılanmalar nedeniyle düzenlenen saldırının ardından gerilim tırmanıyor. Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre; Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen İhya-Der’e önceki gece el bombası atılmasının ardından dernek üyeleri DBP’ye yakınlığıyla bilinen Özgür Yurttaş Derneği’ne saldırdı. Polis, elinde pala bulunan bir kişiyi güçlükle sakinleştirirken 4 kişi yaralandı, 5 kişi gözaltına alındı.

Lice ilçesinde Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen bir ailenin darp edilmesinin ardından geçen salı günü ABD’nin Adana Başkonsolosluğu’nun Diyarbakır’da salı akşamı DBP’li Sur Belediyesi’nin çadırında düzenlemek istediği iftara Hizbullah ve aşırı dinci yapılanmaların satırlarla saldırması sonucu 5 kişi yaralanmıştı. DBP, DÖKH ve DTP’nin önceki gece Rojova’da IŞİD’in saldırısını protesto etmek için düzenlediği yürüyüşün ardından Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ( İhya-Der) 2 adet ses bombası atıldı. Yaşanan saldırının ardından Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi (Hüda-Par) üyeleri Şehitlik semtinde bulunan BDP’ye yakın Özgür Yurttaş Derneği ile bir kahvehaneye saldırdı. Hüda Par üyeleri tekbir getirerek DBP’lilere satır ve bıçaklarla saldırırken DBP’liler ise havai fişekle karşılık verdi. Polis, olaylara gaz bombası ile müdahale etti. Olaylarda 4 kişi yaralanırken 2 araçta hasar meydana geldi. Polis, iki grubu dağıtırken bir süre sonra İhya-Der üyeleri yeniden toplanması üzerine polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grubu polis yine gaz bombası ve basınçlı su ile müdahalede bulundu. Polis, elindeki palayla saldırmaya çalışan bir göstericiyi güçlükle engelledi. Polis olayla ilgili 5 kişiyi gözaltına aldı.

DBP’Lİ ZÜMRÜT: KENDİMİZİ SAVUNURUZ

Yaşanan gerilim nedeniyle Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Fatman Arşimed ve BDP yöneticileri olay yerine gitti. DBP İl Başkanı Zümrüt, kentte son 1 yıldır organize saldırılar olduğunu belirterek halk olarak bugüne kadar kendilerini savunduklarını bugünden sonra da savunmaya devam edeceklerini söyledi. Zümrüt, “Her yurttaşımız öz savunmasını alarak kurumlarımızı koruyacaktır. Bu kurumlarımız büyük bedellerle kuruldu” dedi.