İki gün önce Almanya’da vefat eden Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe, vasiyeti üzerine Sivas’taki 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Samuha’da toprağa verildi. 63 yaşındaki arkeolog, günümüzde Sivas Yıldızeli’ye bağlı Kayalıpınar’daki eski Hitit şehrinde 15 yıldır kazı başkanlığı yapıyordu.

Almanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Karpe’nin cenazesi Almanya’dan uçakla Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na, daha sonra da kazı çalışmalarının yürütüldüğü Kayalıpınar köyüne getirildi. Karpe, cenaze namazı sonrasında Kayalıpınar köyünde defnedildi. Vuslat Karpe’nin eşi Prof. Dr. Andreas Müller Karpe de eşinin mezarına gül demeti bıraktı, toprak attı. Cenaze törenine Karpe’nin oğlu Sinan, yakınları, Yıldızeli Kaymakamı Furkan Atalık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca ile vatandaşlar katıldı.

’41 YIL ÖNCE HATTUŞAŞ’TA TANIŞTIK’

Andreas Müller Karpe cenazede gazetecilere yaptığı açıklamada, eşiyle Hattuşaş’ta 41 yıl önce tanıştığını ve hayatını Türk arkeolojisine adadığını belirtti. Karpe, “Daha önce pek çok yerde kazı çalışması yaptık. Son 15 yıldır da Kayalıpınar’da kazıyı yürüttük. Çok önemli sonuçlar çıkartabildi. Bu yüzden Samuha’da kalmak istiyordu. Bunun için biz onu bugün buraya gömdük, burada kalacak” diye konuştu.

KAZILAR 2005’TE BAŞLADI

Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı “Samuha” olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da 2005 yılında arkeolojik kazı çalışması başlatıldı. Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe’nin başkanlığındaki kazıya eşi Prof. Dr. Andreas Müller Karpe de katıldı. Kazılarda Hitit kralları, prensleri ve görevlilerine ait çok sayıda mühür, MÖ 1650-1500 yıllarına ait olduğu tahmin edilen saray kalıntısı ve 3 bin 800 yıllık esir satış belgesi bulunmuştu. 2014 yılında bulunan çivi yazılı tablet sayesinde Kayalıpınar’ın Hitit kenti “Samuha” olduğu anlaşılmıştı. Hitit krallarının, ülkeyi yönettiği merkezlerden biri olarak kabul edilen Samuha’daki kazılarda çıkarılan eserlerin çoğunluğu sergilenmek üzere Sivas Etnografya Müzesi’ne kaldırılmıştı.