PKK, elindeki kamu görevlileri ve askerleri teslim almak üzere buluşma noktasına giden heyete teslim etti.

Değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak'ta PKK tarafından kaçırılan 8 kamu görevlisini teslim almak için giden 6 kişilik heyet, görevlilerle buluştu.

PKK üyeleri yanlarında kamu görevlileriyle heyetin yanına geldi.

Heyet, aylardır PKK'nin elinde bulunan görevlilerini sağlık raporlarıyla teslim aldı. Heyet, görevlileri teslim alırken hazırlanan metne imza attı. Örgüt yöneticileri de aynı metni imzaladı.

PKK'Lİ ŞAHİN: İNSANİ BİR DURUM, KARŞILIK BEKLEMİYORUZ

Görevlileri teslim eden PKK’nin üç kişilik komitesinde yer alan Süleyman Şahin, Abdullah Öcalan’ın talebi üzerine bu adımı attıklarını söyledi.

Şahin, “Bu tamamen insani bir durum, herhangi bir karşılık beklemiyoruz” diye konuştu.

Şahin, PKK’nin ellerinde oldukları süre içerisinde kamu görevlilerine kötü muamele yapılmadığını da sözlerine ekledi.

ADİL KURT: SÜREÇ İÇİN BİR JEST

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da, yaptığı açıklamada, atılan adımın süreç için yapılmış bir jest olduğunu dile getirdi.

Adil Kurt, “Bir taraftan seviniyoruz çünkü 8 kardeşimizi ailelerine götüreceğiz. Bir diğer taraftan da üzülüyoruz, çünkü Kürt sorunu hâlâ çözülmüş değil” dedi.

BDP’li Kurt, girişime destek veren Irak Kürt Yönetimi’ne de teşekkür etti.

ÜNSAL: BAHAR GELDİ, BARIŞ DA GELİR İNŞALLAH

Gazetecilere açıklamalarda bulunan heyetteki isimlerden MAZLUMDER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal “Sekiz kardeşimizin özgürlüğüne kavuşmasında rol aldığımız için memnunuz” dedi.

Ünsal, “Kötü bir muamele kaldıklarını söylemediler. Barış sürecinin önemli bir adımlarından birini atmış olduk. Bir daha inşallah kardeşin kardeşe kurşun sıktığı bir ortamı yaşamayız. Bahar geldi, barış da gelir inşallah. Sevinçliyiz. Çözüm sürecinde etkili olacaktır, havayı yumuşayacaktır” diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: TARAFLAR ÇOK OLUMLU DAVRANDI

Görevlilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu vurgulayan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da “Az da olsa üzerlerinde bir tedirginlik var. Bu olayın barış sürecine katkı sunacağını düşünüyorum. Taraflar çok olumlu davrandı'' sözlerini kaydetti.

'ANNESİNİN ÖLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ'

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise şöyle konuştu: “Moral motivasyonları iyiydi. Sadece yorgundular. Aylar sonra özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşıyorlardı. Ekibin içerisinde tek üzüntülü olan Zihni Koç'tu. Annesini kaybettiğini orada öğrendi ve çok üzüntülüydü.”

HABUR'A VARDILAR

Heyet, yapılan açıklamaların ardından 8 kamu görevlisiyle birlikte Türkiye'ye doğru yola çıktı. Kamu görevlileri ve beraberindeki heyet, saat 14.00'e doğru Habur Sınır Kapısı'ndaki Habur Mülki İdare Amirliği binasına geldi.

Kamu görevlilerini Habur Sınır Kapısı’nda bir heyet karşılayacak. Heyette, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki heyette savcı ve sağlık personeli de yer alacak.

Yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından görevliler aylar sonra ailelerine kavuşacak.

ALTI KİŞİLİK HEYET

PKK’nin kaçırdığı 8 kamu görevlisini teslim almak için 6 kişilik bir heyet dün Irak’a geçmişti.

Heyette şu isimler var: MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu.

SERBEST BIRAKILAN KAMU GÖREVLİLERİ VE ASKERLER

PKK'nin kaçırdığı görevlilerin isimleri ve kaçırıldığı tarihler ise şöyle;

Erler Reşat Çeçan, Hadi Gizli ve Ramazan Başaran: Diyarbakır-Bingöl karayolunda (6 Ağustos 2012)

Polis memuru Nadir Özgen: Van’ın Çatak ilçesinde (10 Eylül 2011)

Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu: Muş-Diyarbakır arasında (12 Ağustos 2011)

Astsubay Abdullah Söpçeler: Diyarbakır-Lice karayolunda (9 Temmuz 2011)

Kemal Ekinci: Şırnak’ta (1 Ekim 2011)

Uzman Çavuş Zihni Koç: Diyarbakır’ın Lice ilçesinde (9 Temmuz 2011)