Vicdani retçi Enver Aydemir'e destek eylemine katıldıkları için yargılananlar, mahkemede vicdani reddi ve 'barış için halkı askerlikten soğutma'yı savundu.

Baba Aydemir, "Eylem yapmasaydım vicdanım rahat etmezdi" dedi, Halil Savda da "Bu suçu işlemeye devam edeceğim. Herkes askerlikten soğusun ki barış ve özgürlük gelsin" ifadelerini kullandı. Vicdani retçi Enver Aydemir'e destek amacıyla yapılan basın açıklamasına katılanların yargılandığı dava başladı.

Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, avukatı Davut Erkan ile Fahri Fatih Tezcan, Mehmet Atak ve Halil Savda katıldı.

'İŞKENCEYE KARŞI EYLEM YAPTIM'

Baba Ahmet Aydemir, savunmasında oğlunun görmüş olduğu işkencelere tepki amaçlı böyle bir eylemi yaptığını, yapmamış olsa vicdanen rahat edemeyeceğini söyledi.

Fatih Tezcan ise "İddianamedeki sloganları atmadım, atmadığım için de pişmanım. Şu anda o sloganları atıyorum" dedi.

İddianamede "Herkes bebek doğar" sloganının suç unsuru olarak gösterilmesine atıfta bulunan Tezcan, "Postalla, kamuflajla doğan bebek var mıdır? Eğer böyle bir bebek yoksa savcı hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bilirkişinin bu konu hakkındaki görüşlerini talep ediyorum" dedi.

'HERKES ASKERLİKTEN SOĞUSUN Kİ BARIŞ GELSİN'

Halil Savda ise "Dosyadaki basın açıklamasını okudum. Oradaki ifadeleri burada tekrar ederim. Bahsi geçen sloganları attım, hatta daha fazlasını attım, suçu işledim. Bu suçu işlemeye devam edeceğim. Herkes askerlikten soğusun ki barış ve özgürlük gelsin" dedi.

Davut Erkan adına savunma yapan avukatı ise "Müvekkilim olan Davut Erkan aynı zamanda avukattır ve avukatlık görevini ifa ederken isnat edilen suçu işlediği iddia edilmiştir. Kendisi Enver Aydemir'in avukatıdır. Bu beyanı da avukatlık hizmeti ile ilgilidir" dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

'HALKI BARIŞTAN SOĞUTMAK SUÇ OLMALI'

Duruşmanın ardından Adalar'da Toplumsal Dayanışma için Pskiloglar Derneği (TODAP) basın açıklaması yaptı.

Eda Erdemer, militarizmin psikolojiyi kullandığını ve psikolojiye zarar verdiğini, bu nedenle egemenlerin "tarafsızlığa çağrı" tuzağına karşın psikologların bir "taraf" belirlemeleri gerektiğini söyledi.

Erdemer, şöyle konuştu: "Bu nedenle biz TODAP olarak, ordu ve askerliği sorgulanmaz değerler olarak koruma altına alma amacıyla 'halkı askerlikten soğutma suçu' adı altında, 'teşvik, telkin, sevgi, duygu, sadakat borcu' gibi tamamen psikolojinin kavramları ile yaratılan, 'hukuki değeri' olmayan TCK'nın 318. maddesini bir düşünce suçu olarak kabul ediyor ve kaldırılmasını istiyoruz. Eğer askerlikle ilgili teşvik ve telkin üzerinden bir suç tanımlaması söz konusu olacaksa, toplumun ruh sağlığını korumak adına halkı barıştan soğutmanın suç kabul edilmesini tercih ediyoruz" dedi.

OLAY


Vicdani Retçi Enver Aydemir, 24 Aralık 2009 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmış ve götürüldüğü Maltepe Askeri Cezaevinde işkenceye maruz kalmıştı.

"Emre itaatsizlikte ısrar ve firar etmek"ten Eskişehir'de yargılanan Enver Aydemir'e destek amacıyla, vicdani retçi Halil Savda, oyuncu Mehmet Atak, Fahri Fatih Tezcan, Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir ve avukatı Davut Erkan hakkında "Halkı askerlikten soğutacak propaganda yaptıkları" iddiasıyla TCK'nın 318. maddesi gereğince dava açılmıştı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, "Herkes bebek doğar" cümlesi dahi suç unsuru olarak gösteriliyor.

HABERPAN