Adana'da İnsan Hakları Derneği Şube Cezaevi Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için İnönü Parkı'nda basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

Açıklamayı, insan hakları savunucuları ve hasta tutukluların aileleri adına konuşan İHD üyesi Nejat Okay yaptı. Okay, ağır hastalığı bulunan tutuklu ve hükümlülerin siyasi ısrarla serbest bırakılmadığını söyledi, "Adeta ölüm cezasına mahkum ediliyorlar" dedi.

"HER HAFTA BİR MAHPUS CEZAEVİNDE YAŞAMINI YİTİRİYOR"

İHD'nin 24 Ocak 2015 tarihli raporuna göre 247'si ağır olmak üzere 647 hasta tutuklu olduğunu belirten Okay, "Yaklaşık olarak her hafta bir mahpus cezavinde yaşamını yitirmektedir" diye konuştu.

Çukurova bölgesinde bulunan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna ilişkin bilgi veren Okay, şunları kaydetti:

"Durum dramatik bir biçimde sürmektedir. Onlarca hasta mahpus ölüm ile yaşam arasında ince bir çizgide bulunmaktadır.

Karataş cezaevinde bulunan Özgür Yaşar 67 yaşında ve kanser hastası, Feride Arguş göğüs ve meme kanseri, Kürkçüler Cezaevi'nde bulunan Kemal Özelmalı ileri derecede Wernice Korsakof, Ünal Yaşar boyun fıtığı omurgada zedelenmeye bağlı ileri derecede iş göremez ve ihtiyaçlarını göremez. Abdulhakim Demir bağırsak ve mide kanseri. Osmaniye Cezaevi'nde Murat Bayram beyin damarlarında kanamaya bağlı ileri derecede tıkanıklık, Ceyhan cezaevinde ise kroner arter hastası M. Emin Oruç. Bu mahpuslar ağır bir durumdadır."

İnsan hakları savunucuları ve aileler açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: ETHA