Hocalı Katliamı protestosu adı altında 26 Şubat 2012’de İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenlenen ve devletin desteğiyle ırkçı gövde gösterisine dönüşen mitingde “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p..siniz”, “Hrant’ın p..leri yıldıramaz bizleri” yazılı döviz ve pankartları açan 10 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan açılan dava sonuçlandı.

İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan sanıklar, "Hocalı katliamına dikkat çekmek" ve "soykırım yasa tasarısını görüşen Fransa’ya tepki göstermek" amacıyla yürüyüş düzenlediklerini söyleyerek, hakaret etme niyetlerinin olmadığını savundular.

Yargılama sonunda mahkeme, sanıklar Umut A., Burak K., KazımB., Derya K., Hasan Hüseyin K. ve Cihan D.’ye 6’şar ay hapis cezası verdi. Onur G., Recep A., Arzu B. ve Samet A. ise beraat etti.

6 sanık hakkında verilen 6’şar ay hapis cezası, yargılama sırasındaki iyi halleri dikkate alınarak önce 5 aya indirildi, ardından da 3 bin TL para cezasına çevrildi. İddianamede sanıkların 6 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyordu.

NE OLMUŞTU?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar sırasında 26 Şubat 1992 yılında Hocalı köyünde çok sayıda Azeri sivilin öldürülmesi ile sonuçlanan ve kamuoyunda Hocalı Katliamı olarak bilinen olayı protesto etmek için geçen yıl Taksim'de düzenlenen miting ırkçı grupların gövde gösterisine dönüşmüştü.

Devletin tam destek verdiği mitinge çağrı afişleri günler öncesinde istanbul'un dört bir yanına asılmış, mitinge katılan dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı konuşmada, "Bu kanın o günden bu yana yerde kalmadığını ve yerde kalmayacağını" söylemişti.

Irkçı gruplar mitingde "Hepimiz Türküz", "Ermeni yalanına son", "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p..siniz", "Ermeni yalanına sessiz kalma", "Bozkurt Ogün", "Bozkurt Çatlı", "Dişe diş kana kan intikam", "Bozkurtlar burada Ermeniler nerede", "Katil Ermeni", "İki devlet tek millet", "Hrant'ın p..leri yıldıramaz bizleri" sloganları atmıştı. (Muhalif Gazete)