Van'ın Gürpınar ve Çatak ilçeleri sınırında bulunan kırsal alanda kolluk kuvvetleri tarafından 11 Eylül 2020 tarihinde başlatılan askeri operasyon sonrası Servet Turgut ve Osman Şiban adlı iki köylünün gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılmasıyla ilgili hukuki süreç ilerlemiyor.

OSMAN ŞİBAN MERSİN’E TAŞINDI

Olaydan sonra Servet Turgut tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakımında 22 günlük yaşam mücadelesinin ardından vefat etmişti. Aldığı darbeler sonrası bilinç kaybı yaşadığı belirtilen Osman Şiban ise olayın ardından ağır bir travma geçirdi ve köyünden ayrılarak Mersin’de yaşamaya başladı.

SOYLU İŞKENCE İDDİALARINI REDDETTİ KÖYLÜLERİ SUÇLADI

Gazete Duvar'da yer alan habere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, köylülerin helikopterden atılmadığını ve bu köylülerin "PKK’ye yardım yataklık eden kişiler" olduğunu iddia etmişti. Olayın üzerinden 11 ay geçmesine rağmen yargı makamlarınca hâlâ bir iddianame hazırlanmış değil. Dosyada müşteki konumunda bulunan Servet Turgut olay sonrası yaşamını yitirirken; kendisinin otopsi raporu halen açıklanmadı. Olayda müşteki olarak yargılanan ve kendisinin de darp edilerek, helikopterden atıldığı belirtilen Osman Şiban ise aynı zamanda ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yargılanıyor.

AVUKATLAR KONUYU AYM’YE TAŞIDI

Söz konusu dava dosyasında gizlilik kararı olması nedeniyle Osman Şiban’ın verdiği ifade dâhil hiçbir veriye ulaşılmıyor. Dosya avukatları dosyada gizlilik kararının kalkması için konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.