Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunarak vekilliğinin düşürülmesi ve Halkların Demokratik Partisine (HDP) açılan kapatma davası birçok kentte protesto edildi.

Bu baskılara karşı cevabın 21 Mart’ta Newroz alanlarında verileceği söylendi.

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel ile birçok il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklama öncesi parkın tüm giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı.

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkan vekili İrfan Söner, AKP ve MHP’nin yaşadığı siyasi çöküşten kaynaklı HDP’yi kapatmak istediğini vurguladı. HDP’nin tüm baskılara karşı direneceğini dile getiren Söner, AKP ve MHP’nin HDP’yi kapatarak iktidarda kalamayacağını belirtti.

ANKARA

Emek ve Demokrasi Güçleri, “Milyonların iradesini yok sayan bir zihniyeti kınıyoruz bu dava insanlık davasıdır” diyerek birlikte mücadele mesajı verdi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapılması istemiyle açılan dava ve milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu için ortak basın toplantısı düzenledi. HDP Ankara İl Örgütünde gerçekleştirilen toplantıda "Ömer Faruk Gergerlioğlu vicdanın sesidir" pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan HDP Ankara İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, yaşananların İnsan Hakları Eylem Planı’nın ardından gerçekleştiğine dikkat çekti, “İktidar bloğu, demokrasi adına söylediği ne varsa tam tersini yaparak; halklara zulüm, işkence, açlık ve yoksulluğu dayattı. Bizler hiçbir şekilde bunları kabul etmiyoruz” dedi.

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan, Türkiye’nin çok uzun bir süre parti mezarlığı olarak anıldığını belirterek, “Kürt halkının taleplerinin karşılanması bir yana Kürt siyasetçilerine ve Kürt halkının demokratik iradesine yapılan bu baskıyı halk da biz de kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu. 

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat da 1990’ları hatırlatarak, “Bu gidişatın gidebileceği bir yer yok. Dönüp dolaşacak ve gideceği bir yer kalmadığını görecek. Bu süreçte emek ve demokrasi güçleri omuz omuza mücadeleyi büyütecek. Biz de İHD olarak parti kapatmaya yönelik atılan bu adımları kınıyoruz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan da her zaman ezilenlerin yanında olduklarını belirterek, “Bir parti kapatılabilir bütün siyasilere de yasak koyabilirler ama bugün HDP'yi kapatsalar bile halkların vicdanında bir siyasi parti olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Halkevleri Ankara Bölge Temsilcisi Serdar Kibar, “Faşizme karşı omuz omuza şiarıyla Kürt halkıyla ve HDP’yle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” derken, Demokratik Aleviler Derneği Başkanı Mustafa Karabudak ise, “Milyonların iradesini yok sayan bir zihniyeti kınıyoruz bu dava insanlık davasıdır” şeklinde konuştu.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri kapatılmak davası açılan HDP ve vekilliği düşürülen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Dün Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa büyük bir darbe daha aldı” dedi.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü de il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa il örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Çiğdem Karakeçili, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın “Ülkenin demokrasi tarihine yeni bir kara leke” olarak geçtiğini söyledi.

VAN

HDP Van İl Örgütü il binası bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DBP, MEBYA-DER, TUHAY-DER, TJA üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Dilgeş Aslan, partilerinin hedeflenmesiyle "Türkiye halklarının umudunun kırılmak" istendiğini belirtti.

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile kapatma başvurusunun aynı saatlere denk gelmesinin "manidar" olduğunu kaydeden Aslan, “Bizleri bu yollarla teslim alabileceklerini düşünenler 30 yıldır nasıl yanıldıysa, bugün de yarın da yanılacaktır” dedi.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütünün parti binası önünde yaptığı açıklamaya, çok sayıda yurttaş katıldı. “İrademe Dokunma” pankartı taşınan açıklamada “HDP halktır halk burada” sloganı atıldı. Açıklamada konuşan İl Eş Başkanı Salih Kuday, Gergerlioğlu’nun halkın iradesi olduğunu belirterek, iktidarın varlığını HDP’nin yok edilmesinde gördüğünü bu nedenle saldırıları arttırdığını söyledi.

ŞIRNAK

Bir tepki de Şırnak’tan geldi. HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve HDP il, ilçe örgütlerinin katılımıyla il binası önünde yapılan açıklamada "İnadına HDP, İnandığımız için HDP ve Gergerlioğlu onurumuzdur" pankartı taşındı.

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, bitirmeye güçlerinin yetmeyeceğini belirterek, "Kürt halkı bölücü değildir. Kürt halkı birleştiricidir. Biz buradan sesleniyoruz; milletvekilliğini düşürerek, HDP'yi kapatarak bu işin içinden çıkamazsınız. Bu 6'ıncı parti kapatma olur, biz yedincisini de açacak güçteyiz. Siz 10 milyon Kürde ne yapabilirsiniz? Bu halkın iradesini hiç bir güç kıramaz. Bunu Çiller çok söyledi, başkaları çok söyledi ama gittiler ancak biz hala buradayız. Biz milyonlarız. Bitirmeye gücünüz yetmez" dedi.

Açıklama "Hak, hukuk, adalet” ve “Bijî berxwedana HDP'ê" sloganlarıyla son buldu.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü konuya ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Burada konuşan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sultan Özcan, Gergerlioğlu’nun hak ve adalet mücadelecisi neferi olduğunu belirtti.

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen Heykelli Park’ta gerçekleştirdiği açıklamayla partilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Açıklamaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İl Eş Başkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, Demokratik Alevi Derneği (DAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP) ve Dersimliler Derneği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

İHD Adana Şubesi ve Adana KHK Mağdurları Platformu, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili basın toplantısı yaptı.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütünün Özgür Çocuk Parkı’nda yapmak istediği açıklama ise, polis tarafından engellenmesi üzerine parti binası önünde gerçekleştirildi. Parkta bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, engellemenin ardından alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde parti binasına yürürken, parti binasında polis ablukasına alınanlar, “HDP halktır halk burada”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP’ye değil AKP’ye barikat”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarıyla gelen grubu karşıladı.

Açıklamaya, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, CHP Mersin İl yöneticileri ile Mersin Barosu avukatları da katıldı. Polis ablukası altında açıklamayı yapan İl Eş Başkanı Mehmet Alış, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığına dikkati çekerek, “Sadece halkın iradesine değil aynı zamanda Türkiye’deki hak ve hukuka vurulan açık bir darbedir” dedi.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütünün parti binaları önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, HDK, EMEP, TÖP, SODAP, SYKP, Kaldıraç, Defne Halk İnsiyatifi, Defnenin Geleceği Platformu, TİP, CHP Defne İlçe Başkanlığı ve çok sayıda partili katıldı.

HDP İskenderun İlçe Örgütü de, parti binalarında açıklama düzenledi.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İl Örgütü yöneticilerinden Ramazan Çetin, "Milletin iradesinin tescil edildiği Meclis'te dün milletin iradesine darbe yapıldı" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin katılımıyla Yüksekova'da da açıklama yapıldı.

BATMAN

Batman’da partinin il binası önünde yapılmak istenen açıklama, bir süre pandemi gerekçesiyle polislerce engellenmek istendi. Açıklamaya,  HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri ve partililer katıldı. Açıklamada konuşan HDP’li vekil Mehmet Rüştü Tiryaki, yapmak istedikleri açıklamayı pandemi bahanesiyle engellemeye çalışan Batman Valisi Hulusi Şahin’in kalabalık market açılışlarına katıldığını, AKP’nin ise dolu salonlar ile kongre yaptığını söyledi.

SİİRT

Siirt’te de parti binasında açıklama yapıldı. HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, AKP’nin halkın iradesi ve hukuku ayaklar altına almaya çalıştığını belirterek, “Bu halk sürekli sandıktan cevap veriyor. Ancak verilen her cevaba karşın AKP topyekün bir saldırı düzenliyor. Bu halkın bir meşrutiyeti kalmamıştır. Bize saldırarak ayakta kalmaya çalışıyor. Gergerlioğlu’na dönük hukuksuzluk da bundan kaynaklı” diye konuştu.

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü, parti binası önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Merkez İlçe Eş Başkanı Hasari Oğuz, "Fikren, politik olarak ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP’yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları, yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır" dedi.

MALATYA

Malatya’da da HDP İl Örgütü binası önünde açıkla yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan İl Eş Başkanı Yusuf Bozkuş, partilerine yönelik kapatma girişimini "darbe" olarak tanımlayarak, mücadele çağrısında bulundu.

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü de, parti binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada konuşan İl Eş Başkanı Ethem Ünal, partilerine yönelik saldırılara karşı sahiplenme çağrısında bulundu.

KOCAELİ

Kocaeli Demokrasi Girişimi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye açılan kapatılma davasına dair açıklama yaptı.

Kocaeli Demokrasi Girişimi sözcüsü Bekir Yurdagül imzalı yapılan açıklamada, "Hep birlikte demokrasiyi, özgürlükleri ve barışı savunmaya devam edeceğiz, aydınlık yarınlar için bir arada olacağız" denildi.

BODRUM

HDP Bodrum ilçe örgütü Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. EMEP, TİP, Bodrum İlerici Kadınlar Meclisinin de destek verdi açıklamada basın metnini HDP Bodrum İlçe Eşbaşkanı Zuhal Macit okudu.

Kaynak: Evrensel