1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde 59 milletvekiliyle TBMM’de temsil hakkı kazanan HDP’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından üç ismin milletvekilliği ‘kesinleşmiş hapis cezaları’ nedeniyle düşürüldü.

Son olarak Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’a 8 yıl bir ay 15 cezası verilen HDP’de 4 Kasım 2016’dan bu yana 15 milletvekili hakkında toplam 74 yıl hapis cezası kararı verildi.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP’li milletvekillerine yönelik polis operasyonu başlatıldı. Diyarbakır, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok şehirde eşzamanlı olarak verilen gözaltı kararlarının ardından başlayan yargılamalarda çok sayıda milletvekili tutuklandı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, bir yılı aşkın süre zarfında sadece Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş hakkında toplam 482 yıl hapis cezası istendi. HDP milletvekilleri hakkında istenen cezaların toplamı ise bin yılı buluyor.

DOKUZ VEKİL CEZAEVİNDE

HDP’de halen Eş Genel Başkan dahil dokuz isim cezaevinde bulunuyor. 5 yıl 3 ay 20 günlük ceza nedeniyle eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın, 11 yıl 11 aylık ceza nedeniyle Nursel Aydoğan’ın ve 2 yıl 6 aylık ceza nedeniyle de Besime Konca’nın milletvekilliği ise bir yıllık süre içerisinde düşürüldü.

Başta ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olmak üzere örgüt üyeliği ve örgüt propagandası gibi birçok suç grubundan yargılanan HDP’de hapis cezası alan ancak cezaları henüz onanmayan 11 ismin milletvekilliği ise tehlikede.

Tutuklu isimler İdris Baluken 16 yıl 8 ay, Burcu Çelik Özkan 6 yıl, Çağlar Demirel 7 yıl 6 ay, Ferhat Encu 4 yıl 7 ay ve Abdullah Zeydan 8 yıl bir ay 15 gün hapis cezası aldı.

YEDİ İSİM TEMYİZİ BEKLİYOR

HDP’de beş isim, cezaevinde hakkındaki kararın bozulmasını beklerken dışarıdaki isimler ise cezaevi tehdidi altında tutuluyor. 4 Kasım 2016’dan bu yana HDP’li isimlerden Meral Danış Beştaş 4 yıl 6 ay, Leyla Birlik bir yıl 9 ay, Osman Baydemir bir yıl 5 ay 15 gün, Ahmet Yıldırım bir yıl 2 ay, İbrahim Ayhan bir yıl 3 ay, Ziya Pir 11 ay 20 gün hapis cezası aldı. Cezalar Yargıtay ve İstinaf Mahkemeleri’nde temyiz edilmeyi bekliyor.

Kaynak: BirGün