HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hakkında, 23 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hakkında 27 Aralık 2015 tarihli Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşma ve bir basın açıklamasındaki sözleri nedeniyle başlattığı soruşturma tamamlandı.

Savcının hazırladığı iddianamede, Ertuğrul Kürkçü'nün 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı iki ayrı konuşmadan dolayı 'terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' iddialarıyla 23 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Kürkçü hakkında belirtilen suçlarla ilgili 2 fezleke düzenlendiği, anlatılan eylemlerine ilişkin yasama dokunulmazlığının kaldırılarak soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Ertuğrul Kürkçü'nün Demokratik Toplum Kongresinin 27 Aralık 2015 tarihinde düzenlediği Olağanüstü Genel Kurulunda yaptığı konuşmaların suç teşkil ettiği belirtilen iddianamede, öz yönetim ilanlarının ardından bölgede yaşanan olaylarla ilgili Demokratik Toplum Kongresi binasında bir basın toplantısı düzenlendiği ifade edildi.

Ertuğrul Kürkçü'nün basın toplantısı sırasında, 'Öz yönetim hakkının doğal ve meşru bir hak olduğunu' söylediği belirtilen iddianamede, 26-27 Aralık 2015 tarihinde Demokratik Toplum Kongresi tarafından olağanüstü kongre toplantısı yapılacağı, bu toplantıda Demokratik özerklik- öz yönetim inşası ile ilgili kararlar alınarak, bu kararların hayata geçirileceğinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

İddianamede "Öcalan'ın 'dört ayaklı paradigmam' dediği fikir sisteminin üçüncü ayağını teşkil eden DTK’nın hedefinin demokratik özerklik sistemini hayata geçirmek olduğu" iddia edildi ve bir siyasi partinin milletvekilinin siyasi faaliyet görünümü altında gerçekleştirdiği eylemlerinin salt siyasi faaliyet kapsamında görülemeyeceği savunuldu.

İddianamede, "eylemlerin bir bütün halinde silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil 'terör örgütü üyesi olma' suçunu oluşturacağı" öne sürüldü.

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün Demokratik Toplum Kongresi Olağanüstü Genel Kurul toplantısında, yaptığı konuşmalarda bölgede operasyon yapan güvenlik güçlerini ve Türkiye Cumhuriyeti devletini işgalci olarak nitelendirdiği suçlaması yapıldı. İddianamede, Kürkçü'nün "terör örgütü mensuplarının taleplerinin kendi talepleri olduğunu ve onların sözcüleri olduklarını beyan ederek halkı direnişe çağırdığı" savunuldu.

İddianamede Kürkçü hakkındaki 2. fezlekeye de yer veren savcı, Sur ilçesinde "PKK mensuplarına yönelik operasyonlar" sürdüğü sıralarda, operasyonları protesto etmek amacıyla 27 Şubat 2016 günü Koşuyolu Parkı'nda bir basın açıklaması yapan Kürkçü'nün konuşmasının, "bir bütün halinde terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici" nitelikte olduğu söylendi.

(Kaynak: Evrensel)