Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle Şırnaklı öğrencilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

HDP milletvekili Dora, sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde eğitimlerine devam edemeyen öğrencilerin, yarın yapılacak YGS sınavı için farklı kentlere götürülmesi ilişkin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru önergesi verdi.

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki öğrencilerin Diyarbakır, Batman ve Antep gibi illere taşınmasının gerekçesinin açıklanmasını istedi. Dora, soru önergesinin gerekçesinde geçtiğimiz aylarda bölgede görevli öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından SMS gönderilerek geri çağrıldığını da hatırlattı.

Sıkıyönetim ilçelerinin eğitim kurumlarında yaşananların Anayasanın "eşitlik" ilkesine aykırı olduğunu belirten Dora, Avcı'ya "13 Mart 2016 gerçekleştirilecek Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na katılacak Cizre ve Silopi’li öğrencilerimizin Şırnak il merkezi yerine farklı il merkezlerinde sınava girmek durumunda bırakılmalarının gerekçesi nedir?" diye sordu.

Kaç öğrencinin farklı il merkezlerine taşınacağının açıklanmasını isteyen Dora, sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde öğrencilerin eğitim süreçlerinin zaten sekteye uğradığına dikkat çekti. Dora, "Öğrencilerimizin sınavlara hazırlanmaları konusunda içinde bulundukları gerek fiili, gerek psikolojik negatif ve dezavantajlı koşullar dikkate alındığında, bu öğrencilerimizin yıl içerisinde katılacakları sınav puanlarına ÖSYM tarafından herhangi bir ek puan uygulaması yapılacak mıdır?" sorusuna yanıt istedi.

Dora, sıkıyönetim ilçelerinde ikamet eden ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle ÖSYM başvuru yapamayan öğrenci sayısının da araştırılmasını istedi. Dora, AKP'li bakan Avcı'ya "Bakanlığınızca bu öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla planlanan bir çalışma mevcut mudur?" diye de sordu.