HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü illerde sağlık hizmeti veren Sağlık emekçilerin katledilmesini meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Davutoğlu'na, "Devletin elinde Kürt sağlıkçıların ölüm listesi mi var?" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürdistan illerinde sağlık hizmeti veren Kürt sağlık emekçilerinin hedef gözetilerek katledilmesini meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Sokağa çıkma yasağının olduğu bölgelerde sağlık emekçilerinin hastaneye gitme olanağı olmayan yurttaşlara müdahale etmek için gittiği hatırlatılan önergede, oldukça zor koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin dokunulmazlığı olmasına rağmen devlet şiddetine ve keskin nişancıların kurşunlarına maruz kaldığı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

'DEVLETİN ELİNDE KÜRT SAĞLIKÇILARIN ÖLÜM LİSTESİ Mİ VAR?'

"Cizre'de 27 Ağustos 2015 tarihinde erkek hemşire Eyüp Ergen, 25 Eylül 2015 tarihinde Beytüşşebap'ta ambulans şoförü Şeyhmus Dursun ve son olarak Aziz Yural'ın vurulması sağlık çalışanlarının devlet tarafından hedef gözetilerek vurulduğunun işaretidir.

“1990'lı yıllarda "PKK'ye yardım ettikleri" iddiasıyla Kürt iş insanlarının listesinin elden ele dolaşmasının ardından çok sayıda Kürt iş insanı faili meçhul cinayete kurban gitti. Sağlık çalışanlarının üst üste öldürülmesinin ardından devletin elinde 'Kürt sağlıkçıların ölüm listesi' olduğu yönünde vahim iddialar dile getirilmektedir.

Önergede, "Kürt sağlık emekçilerinin isim listesinin devlet tarafından hazırlandığı yönündeki iddia doğru mudur? Böyle bir fişlenme var ise katledilen sağlık emekçilerinin isimleri bu listede bulunmakta mıydı? Aziz Yural söz konusu Kürt sağlık emekçileri listesinde olduğu için mi kafasından tek kurşunla keskin nişancılar tarafından katledildi? İki yıl önce muhalif kimliğinden ötürü sürgün edilen Aziz Yural'ın daha önce Cizre'de görev yapan kolluk güçleri tarafından tehdit edildiği yönündeki iddia doğru mudur? Aziz Yural'ın otopsi raporunu inceleyen adli tıp uzmanı, "yukarıdan aşağıya seyir izleyen kurşun hedef alınarak atış yapıldığını göstermektedir" tespitinde bulunmaktadır. Bu durumu nasıl açıklamaktasınız? Savaş dâhil her koşulda yaşamı savunan ve yaşatma mücadelesi veren sağlık emekçilerini korumak için herhangi bir girişiminiz var mıdır?" sorularının yanıtlanması istendi.