HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Urfa ve Diyarbakır’da avukatların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Avukatların “derhal” serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Dede, “Mevcut iktidar özgürlükçü avukatların varlığını tehdit olarak algılamakta, savunma hakkına yönelik hukuku ayaklar altına alarak saldırılarda bulunmaktadır. Kürt ve muhalif avukatlar, müvekkilleri üzerinden kriminalize edilmeye çalışılmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır.  Savunma hakkına dönük bu hukuksuz saldırılar durdurulmalı, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” dedi

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede’nin açıklaması şu şekilde:

Bugün sabahın erken saatlerinde aralarında PM üyemiz Avukat Metin Özbadem ve komisyonumuzun önceki dönem üyesi olan Avukat Hidayet Enmek’in de bulunduğu 9 avukat arkadaşımız ile Cizre Belediye Eşbaşkanımız Berivan Kutlu gözaltına alınmıştır.

AKP-MHP iktidarının muhalif kesimleri sindirmek için uydurduğu “gizli tanık beyanı” gözaltı kararına gerekçe yapılmıştır.

Mevcut iktidar özgürlükçü avukatların varlığını tehdit olarak algılamakta, savunma hakkına yönelik hukuku ayaklar altına alarak saldırılarda bulunmaktadır. Kürt ve muhalif avukatlar, müvekkilleri üzerinden kriminalize edilmeye çalışılmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır. 

İtirafçı beyanlarını referans alarak gözaltı kararı verenlere hatırlatırız ki, özgürlükçü avukatlar uygulanan “düşman hukuku” karşısında adaleti savunmaktan vazgeçmediler, vazgeçmeyecekler. Avukatların adalet arayışını baskı ve zorla engelleyemezsiniz.

Savunma hakkına dönük bu hukuksuz saldırılar durdurulmalı, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!

NE OLMUŞTU?

Urfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında Urfa’da yedi, Diyarbakır’da iki avukat baskınlar yapılarak gözaltına alındı.

Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, soruşturmanın, avukatların cezaevlerinde müvekkilleriyle yaptığı görüşmelerle ilgili başlattığını söyledi. Aydın, “Avukatların gözaltına alınmasına neden olan gerekçelerle ilgili detaylı bilgilere ulaştığımızda açıklama yapacağız” dedi.

DOSYADA ‘GİZLİLİK’ VAR

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel ise Urfa’da 7 avukatın gözaltına alındığını söyledi. Öncel, “Urfa merkezde üç, Siverek’te üç ve Suruç’ta bir arkadaşımız gözaltına alındı. Evlerinde yapılan aramalar bitti ancak bürolarındaki aramalar halen devam ediyor” dedi.