Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart'ta Valilik tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 20 Nisan tarihinde operasyonların sona erdiğinin açıklanmasına rağmen, ilçedeki yasak hala sürüyor.

Yasağın devam etmesine tepkiler sürerken, HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan konuyu Meclis'e taşıyarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Sokağa çıkma yasağından sonra yaşanması muhtemel çatışmalar nedeniyle 120 bine yakın vatandaşın evlerinden herhangi bir eşya almadan göç etmek zorunda kaldığını belirten Akdoğan, yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce ev ve iş yerinin hasar gördüğünü ve yüzlerce evin de kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

20 Nisan'da ilçedeki operasyonlarının sona erdirildiğinin açıklandığını hatırlatan Akdoğan, ardından yürütülen arama-tarama faaliyetlerinin de bir hafta içinde tamamlandığını söyledi.

HDP'li Akdoğan, Bakan Ala'ya şunları sordu:

* 13 Mart 2016 tarihinde uygulanan sokağa çıkma yasağı neden hala sürdürülmektedir? Sokağa çıkma yasağı ne zaman kaldırılacaktır?

* Yasak sonrası başlayan operasyonların 20 Nisan 2016 tarihinde bitmiş olmasına rağmen, yasak kaldırılmayarak ne amaçlanmaktadır? Vatandaşların evlerine dönmesine izin verilmeyerek cezalandırılmak mı istenilmektedir?

*Vatandaşların huzur ve güvenliği iddiasıyla başlatılan operasyonlar sonlanmışken insanların hala evlerine dönmesine izin verilmeyerek nasıl bir huzur ortamı oluşturulmaktadır?

* İklim koşulları göz önünde bulundurulduğunda vatandaşların evlerini normal mevsim koşullarında onaramayacak olması gerçeği söz konusu iken yasağın uzatılması mağduriyeti de daha da artacağı gerçeği düşünülmekte midir?

* Operasyonların bittiği 22 Nisan tarihinden itibaren güvenlik güçleri ilçe merkezin neler yapmaktadır? Yıkıma neden olan delilerin karartılması gibi halkta ciddi kuşku uyandıran uygulamalar mı gerçekleştirilmektedir?