Kürt Demokrat Partisi (KDP) Kurucu Genel Başkanı Reşit Akıncı, dün Diyarbakır’da basın toplantısı yaparak partisinin kurulduğunu iddia etti. Ancak KDP’nin kuruluşuna ilişkin tartışmalar da devam ediyor. 

Kürt Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, daha önce yaptığı açıklamada, 2 ay önce partinin kuruluşu için yaptıkları başvurunun İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını öne sürmüştü. 

OdaTV'nin aktardığına göre; İçişleri Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili basına verdiği demeçte ise, siyasi partilerin kuruluş başvurularını yaptıkları genel sekreterlik bölümüne KDP ismiyle bir müracaatın gelmediğini ve bir onayın söz konusu olmadığını belirtti. 

Yani İçişleri Bakanlığı yetkileri geçen hafta Kürt Demokrat Partisi (KDP) adıyla bir başvurunun dahi yapılmadığını öne sürdü. 

Öte yandan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın haberine göre, Kürt Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, dün Diyarbakır’da yaptığı basın toplantısı ile partisinin kurulduğunu duyurdu. 

“AKP HDP’YE ALTERNATİF PARTİ KURDURDU” TARTIŞMASI 

“Yeni bir Kürt partisi kurulacak” iddiasını önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ortaya attı. Kılıçdaroğlu’nun, "Millet ittifakını parçalamak istiyorlar. HDP'ye alternatif bir Kürt partisi kurdurmak için harekete geçtiler” açıklaması tartışmanın fitilini ateşlemişti. 

HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in Ekim ayında tutuklanmasının ardından yerine kayyum atanmıştı. Tutuklanan HDP’li Ayhan Bilgen’in partisine yönelik eleştirileri, “yeni bir Kürt partisi mi kurulacak” tartışmalarını alevlendirdi. 

Bu tartışma devam ederken bu kez, AKP’li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, HDP’ye karşı Cumhur İttifakı’nı destekleyen yeni bir Kürt partisinin kurulacağı yönünde sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. 

Bu partinin Kürt Demokrasi Partisi (KDP) olduğu yönündeki iddialar üzerine bu kez, Kürt Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, “Biz ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani’nin izindeyiz, ulusal çizgisindeyiz. Bazıları Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın bir süre önce açıkladığı ve Cumhur İttifakı’na destek verecek olan Kürt partisinin bizim partimiz olduğunu iddia etti. Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ediyorum ki bizim bu iddialarla herhangi bir alakamız yoktur” dedi. 

PARTİSİNİN KURULUŞUNU İLAN ETTİĞİ TARİHTE OSMANLI DETAYI 

Rudaw’ın haberine göre, KDP Genel Başkanı Reşit Akıcı, bugün Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Şeyh Abdusselam Barzani 14 Aralık 1914’te Osmanlı Devleti tarafından idam edildi. Bizde onun çizgisinde olarak idam edildiği tarihte partimizi ilan ettik. Bugünden itibaren parti çalışmalarımıza başlıyoruz” dedi. 

Akıncı konuşmasının devamında, “Molla Mustafa Barzani'nin çizgisinde, Kürtlere üçüncü bir alternatif sunmak için bu partiyi kurduk. Seçmenlere sorduğumuz zaman: ‘Biz muhafazakarız ama oy verebileceğimiz bir parti yok’ diyordu. Biz de o seçmenlere üçüncü bir alternatif sunmak için, AKP’den ve HDP’den bağımsız bir alternatif sunmak için, bu partiyi kurduk” ifadelerini kullandı. 

OSMANLI’NIN İDAM ETTİĞİ ABDÜSSELAM BARZANİ İÇİN DEVLET BAHÇELİ NE DEMİŞTİ 

25 Eylül 2017’de Mesut Barzani’nin “Bağımsız Kürdistan” referandumuna sert çıkan MHP lideri Devlet Bahçeli, “Barzani'ye dedesinin akıbetini çok açık şekilde hatırlatıyor, ayağını denk almasını tavsiye ediyoruz” demişti. 

Devlet Bahçeli, Mesut Barzani’ye idam göndermesi yapmıştı. Ancak Bahçeli’nin Mesut Barzani’nin dedesi ile amcasını karıştırdığını Odatv gündeme getirmişti. Çünkü Osmanlı’nın idam ettiği isim, Mesut Barzani’nin amcası Abdüsselâm Barzani’ydi. 

Abdüsselâm Barzani, Osmanlı’ya isyan edip Rus Çarı ile görüşme içinde olması nedeniyle 1914 yılında idam edilmişti. 

Mesut Barzani’nin dedesinin adı ise Şeyh Muhammed Barzani idi ve Osmanlı’ya isyan ettiği için dönemin padişahı Sultan Abdülhamit tarafından Kuzey Irak’tan alınıp Bitlis’e sürgün edilmişti. 

KDP Genel Başkanı Reşit Akıncı’nın, partisinin kuruluşu için Osmanlı’nın 1914 yılında Abdüsselâm Barzani’nin idam edildiği tarihi seçmesi dikkat çekti. 

Öte yandan İçişleri Bakanlığı yetkilileri geçen hafta KDP adında bir partinin başvurusunun olmadığını belirtirken, KDP’nin Diyarbakır’da  kurulduğunu ilan etti?