Eski HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarınında aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında verilen gözaltı kararına gazeteci, siyasetçi ve insan hakları savunucuları tepki gösterdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gözaltılar için "Saray’a düğün hediyesidir" derken DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, gözaltılar için "Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur" ifadelerini kullandı. 

CHP PM üyesi İlhan Cihaner,  Kemal Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu, Meral Akşener ve Erkan Baş'a HDP'yi ziyaret etme çağrısı yaptı. Cihaner, yapılacak ziyaretin olası ittifaklar için hayati bir müdahale olacağını vurguladığı mesajında şöyle dedi: "Darbe pratiğine karşı HDP’yi ziyaret ederek hukuksuz gözaltıları kınamanız; siyasete, barışımıza, birliğimize sahip çıkmanız, olası ittifakların halka mal edilmesi için hayati bir müdahale olacaktır"

Saadet Partisi GİK Üyesi Birol Aydın da gözaltıların olaydan 6 yıl sonra yapıldığına dikkat çekerek "İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir!" dedi. İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise "Çözümsüzlük politikası, ‘son hız’ devam. Bu, gerçek bir siyasi soykırım!" ifadelerini  kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da gözaltıların zamanlamasına dikkat çekip "Yüzlerce insan, uydurulmuş gerekçelerle zulüm altına alınıyorsa, bedeli ağır olur" diyerek gözaltılara tepki gösterdi. 

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan "4 yıl geçtikten sonra yürütülen bu soruşturma ve gözaltıların yargıyla, hukukla açıklanacak hiçbir yanı yoktur" diyerek operasyon için "Adeta düşmeyen Kobane ile hesap görmedir. Siyasallaşan yargının açık göstergesidir" ifadelerini kullandı. 

Gözaltılara tepki gösteren bir başka isim Sol Parti PM üyesi Alper Taş yapılan gözaltıların HDP'yi kapatmaya dönük bir operasyon olduğunu söyledi. "İktidar siyaset alanını kendisi için ‘dikensiz bir gül bahçesine’ dönüştürmek istiyor" diyen Taş, "Gözaltılar serbest bırakılmalı, HDP’ye saldırılara son verilmeli, demokratik siyasetin önü açılmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Barış Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda operasyon için "Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakmamak için HDP'li 82 kişiyi daha gözaltına aldılar" dedi. " İktidar, HDP'yi tasfiye etmek ve 'dikensiz gül bahçesi' yaratmak istiyor" diyen Yarkadaş, "Muhalefetin utangaç tavrını bir kenara atması, HDP'lilere yönelik hukuk dışı ve tamamen siyasi olan bu operasyonlara tepki göstermesi gerekir. HDP'nin tasfiye edilmek istenmesine karşı çıkmak hepimizin görevidir. HDP'siz demokrasi tek kanatlı kuştur" ifadeleriyle muhalefete seslendi. 

GELECEK PARTİSİ: OYUNU BİRLİKTE BOZMALIYIZ

HDP’ye yönelik operasyona bir tepki de Gelecek Partisi’nden geldi. Parti Sözcüsü Selim Temurci, gözaltılara ilişkin yeni bıulgular varsa bir an önce paylaşılması gerektiği, aksi taktirde operasyonun şaibeli olacağını dile getirerek, "Siyasi rakiplerine hain ve çete diyerek, beka siyaseti üzerinden kendi koltuklarını korumaya çalışanların devri bu ülkede artık son bulmalıdır. Millet olarak büyük bir imtihandan geçiyoruz. Oyunu görüp, oyunu birlikte bozmalıyız. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz" dedi. 

"HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakında yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu?" sorusunu soran Temurci, "Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör,  Beyza Üstün, HDP'li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP'li Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi (RTÜK) Ali Ürküt gözaltına alındı. Gözaltı süresinin 4 gün olacağı kaydedildi. İstanbul'da da gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.