HDP, IŞİD’in Süryani halkına yönelik yaptığı saldırıları kınayarak, alıkonulan Asuri ve Süryanilerin kurtarılması ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için ulusal ve uluslararası koordinasyonun güçlendirilerek acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

imctv.com.tr'de yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Van Miletvekili Nazmi Gür, IŞİD’in Haseke’ye bağlı Habur Nehir kıyısında bulunan Süryani halkına yönelik yaptığı saldırıyı kınadı.

Yazılı açıklama yapan Gür, IŞİD’in 23 Şubat sabah saatlerinde Haseke’ye bağlı Habur Nehri kıyısında bulunan yaklaşık 35 Asuri ve Süryani halkının köyüne karşı barbarca bir terör saldırısı gerçekleştirdiğine vurgu yaparak, yapılan saldırılar sonucunda Asuri, Süryani savaşçılardan ve sivillerden toplam 10 insanın yaşamını yitirdiğini, birçok ev ve bazı kiliselerin ise yakıldığını belirtti.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Boşaltılan köylerden, 3000’i aşkın insan ise Hassake ve Qamişlo kentlerine sığınmışlardır. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre, IŞİD teröristleri tarafından çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 90 sivil de kaçırılmıştır.
“Bu coğrafyanın kadim halklarından biri olan Asuri/Süryanilerin de Şengal’deki gibi bir katliamla karşılaşmaması için bölgedeki tüm güçleri ve IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun her türlü tedbiri alması için koordineli bir çalışma yürütmeye çağırıyoruz.
“Gelecekte de benzer saldırılara karşı halklarımızın korunmasına yönelik kurulan öz savunma birimi olan YPG Güçleri’nin uluslararası toplum tarafından daha güçlü bir şekilde desteklenmesi çağrısını bu vesileyle tekrar paylaşmak istiyoruz.
“Rojava Kantonları’nın kurtuluşunun bölge halklarının kurtuluşu ile doğrudan bağlantılı olduğundan yola çıkarak, Asuri/Süryani halkımızla da dayanışmanın yükseltilmesi için bölgedeki tüm ilerici güçleri işbirliği içinde olmaya davet ediyoruz.
“En kısa zamanda alıkonulan Asuri/Süryaniler’in kurtarılması ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için ulusal ve uluslararası koordinasyonun güçlendirilerek acilen harekete geçilmesi konusundaki ısrarımızı yeniliyor, HDP olarak diplomatik, insani ve siyasi boyutlarıyla bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”