Yurt genelinde 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma süresi saat 17.00 itibariyle sona erdi.

Oy verme işleminin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP), sandık kurulu üyeleri, müşahitler ve partililere “Sandık başından ayrılmayın” çağrısı yaptı.

HDP’nin, herhangi bir kutlama yapamayacağı da açıklandı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, 32 ilde sandıkların kapandığını ve sayım işlemlerinin başladığını belirterek, “Bizim için bu saat itibariyle seçim bitmemiş oluyor. Biz seçim sonuçları YSK’ya iletilene kadar hem oylarımızın, hem de sandıkların takipçisi olacağız, olmak zorundayız. Gün boyu birçok ilde ve sandıkta ciddi anlamda seçim ihlalleri gerçekleşti. Avrupa’da gözlemci olan insanların gözaltına alınmasına kadar hak ihlalleri gerçekleşti. Özel harekatçılar silahlarla okulların içinde dolaştılar, insanlar gözaltına alındı ve GBT kontrolleri yapıldı. Okulların bahçelerine gaz bombaları atıldı” diye konuştu.

Sandıklar kapandıktan sonra ihlallerin daha da artabileceğine yönelik uyarıda bulunan Temelli, boş tutanakların imzalatıldığını, sandık başkanlarının dahil olduğu ihlallerin olduğunu ifade ederek, “Biz oylarımıza sahip çıkmalıyız. Sadece sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimizle değil, halkımız da sandıklara sahip çıkmalı. Gece geç saatlere kadar bunu gerçekleştirmeliyiz. Erken alınmış sonuçlardan dolayı rehavete kapılmak bizim yapmamamız gereken bir şey” diye konuştu. (İMC)