AKP’nin abluka altına aldığı YSK’nin iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili gerekçeli karar beklenirken, iktidar eliyle yapılan hukuka aykırı işlemler de tek tek açığa çıkıyor.

İstanbul seçiminin iptaline hukuki bir dayanak gösteremeyince ‘çaldılar’ suçlamasıyla muhalefeti hedef alan AKP’nin, YSK’ye sunduğu belgeler arasında ‘gizli’ kalması gereken kişisel verilerin bulunduğu ortaya çıktı.

HDP’nin YSK Temsilcisi, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanları’nın ‘gizli’ verileri servis ederek suç işlediklerini belirterek, “Çalan biri varsa o da AKP’dir. Gizli verileri çaldılar” dedi. Tiryaki AKP’nin bavullarla YSK’ye sunduğu sözde belgeler arasında gizli kalması gereken kişisel verilerin bulunduğuna dikkat çekerek, bunun ‘suç’ olduğunu söyledi.

'EN BÜYÜK HIRSIZLIĞI VE HUKUKSUZLUĞU AKP YAPTI'

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre, AKP’nin YSK’ye İstanbul seçiminde ‘kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı’ iddiasını kanıtlamak için iktidar gücünü kullanarak elde ettiği kişisel verileri sunduğunu belirten Tiryaki, verilerin, Kişisel Verilerin Korunması Yasası’na aykırı olarak Sağlık Bakanlığı’ndan alındığını yani çalındığını belirtti:

"Her ne kadar YSK kısıtlı seçmenlerin oy kullanmasıyla ilgili itirazı kabul etmemiş olsa da AKP’nin elinde İstanbul seçiminde oy kullandığı belirtilen 20 bin zihinsel engelli seçmenle ilgili listenin bulunması suçtur. Çünkü bu kamuya açık bir bilgi değildir. Bu veriler ancak Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilebilir. Zihinsel engellilerin listesi, zihinsel engel oranı, konuya ilişkin raporun hangi hastaneden verildiğine ilişkin bilgiler Kişisel Verilerin Korunması Yasası’na aykırı olarak Sağlık Bakanlığı’ndan alındı, yani çalındı. AKP’nin yasalara aykırı olarak kişisel verileri elde etmesi sürecine sadece Sağlık Bakanlığı değil başka kamu kurumları da alet edilmiştir. Oy kullandığı belirtilen 10 bin kısıtlı seçmenin TC kimlik numarası, kısıtlılık kararının hangi mahkemede verildiği, ne zaman kesinleştiği bilgilerinin tamamı Adalet Bakanlığı’ndan aldı, yani çaldı.

ASIL SUÇ AKP'NİN YSK'YE SUNDUĞU BELGELER

Suç oluşturan bir diğer konu da AKP’nin sandık kurulu başkan ve memur üyeleri ile ilgili YSK’ye sunduğu belgelerdir. AKP başka hiçbir siyasi partinin ulaşamadığı listeyi İçişleri Bakanlığı aracılığıyla elde etti, yani çaldı. Sadece başkanlar değil, kayınbirader ve eniştelerine kadar yedi sülaleleri ile ilgili bilgiler, haklarındaki davalar, davaya dönüşmeyen soruşturmalar dahi bakanlık tarafından AKP’ye servis edildi. O bilgiler YSK’ye bavullarla götürülen dilekçe eklerinde var. Asıl çalma bu. AKP bütün kişisel verileri çaldı, sonra da itiraz etti. Hukuka aykırılık varsa en büyük hukuka aykırılık budur.

AKP, 9 bini aşkın sandık kurulu üyesinin isimlerini, TC kimlik numaralarını, SGK ve BAĞ-KUR bilgilerine ilişkini verilerin tamamını aldı. Devletin bütün olanaklarını kullandı, kişisel verilerin hiç kimseyle paylaşılması mümkün değilken İçişleri Bakanlığını kendi yan şirketi gibi kullandı."