Şırnak merkez, Uludere, Güçlükonak, Beytüşşebap, Silopi ve Van’ın bazı ilçeleri 31 Mart seçimleri öncesinde seçmen kaydırmalarının yaşandığı iddiaları ile gündeme geldi.

HDP buralarda yaşananlara ilişkin itirazda bulundu ancak çoğu itiraz kabul edilmedi.

Bu durum medyada “İktidar Diyarbakır, Van, Ağrı gibi merkezlerde seçim kazanamayacağı için HDP’nin sembolü olarak görülen daha küçük merkezlerde seçmen kaydırmaları ile seçimi almaya çalışıyor” yorumlarına da yol açtı.

HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Yaptığımız itirazların sadece yüzde 5’i kabul edildi” derken, HDP Van İl Yöneticisi ve Bilgi İşlem Sözcüsü Erol Gönülçeken, “AKP’nin kayyumlar üzerinden kurmaya çalıştığı baskı halkta bir suskunluk yaratsa da özellikle seçim süreçlerinin başlamasıyla halk HDP etrafında kenetleniyor” dedi.

Duvar’dan Vecdi Erbay ve Hacı Bişkin’in haberine göre, oy kaydırma işlemlerinin yoğun olarak yaşandığı belirtilen yerlerin başında Şırnak merkez ve ilçeleri geliyor.

24 Haziran seçimlerinde kullanılan oy sayısının seçmen listeleri askıya çıktığı tarihte arttığı görülüyor. HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, sadece Şırnak merkezde 24 Haziran seçimlerinde seçmen sayısının 32 bin 259 olduğunu, seçmen listelerinin askıya çıktığı tarihte il merkezinde bu sayının 39 bin 79’a yükseldiğini söyledi.

NEREDE, KAÇ SEÇMEN ARTTI?

Kaçmaz, ellerindeki verilere göre Şırnak merkez ve ilçelerinde oy kaydırmaları şöyle açıkladı:

Şırnak merkez:

24 Haziran’da seçmen sayısı: 32 bin 259

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 39 bin 79

Beytüşşebap:

24 Haziran’da seçmen sayısı: 3 bin 482

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 5 bin 157

Güçlükonak: (Belediye halen AK Parti’de)

24 Haziran’da seçmen sayısı: 2 bin 230

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 2 bin 989

Uludere:

24 Haziran’da seçmen sayısı: 4 bin 552

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 6 bin 803

‘YÜZDE 5 İPTAL’

HDP’nin başvuruları sonrasında iptal edilen seçmenler ve merkezleri ise şöyle:

Şırnak merkez: 251 seçmen iptal

Beytüşşebap: 120 seçmen iptal

Kaçmaz, yaptıkları başvuruların sadece yüzde 5’inin kabul edildiğini söylerken söz konusu seçmen kaydırmalara ilişkin şunları söyledi: “Örneğin Uludere’de bir ahırda 27 oy var. Silopi’nin Başverimli beldesindeki boş bir arsaya 720 oy taşınmış.”

YÖNETİM İKTİDARA GEÇER Mİ?

Neden oy kaydırma yapıldı, seçmen sayısının az olduğu yerlerde yapılan oy kaydırmadan dolayı yerel seçimlerden sonra belediye yönetimi iktidara geçer mi? Kaçmaz bu sorulara şu yanıtı verdi:

“İktidarın özellikle kayyum atadığı yerler halkın iradesinin gasp edildiği belediyeler. Bu yerler sokağa çıkma yasaklarının ve ablukaların, maalesef yüzlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmaların yaşandığı yerler. Örneğin Silopi, Cizre gibi yerlerde neredeyse 40-50 bin oy farkımız var.

Bu kadar seçmeni taşıyamayacağı için halkın iradesinin gasp edildiği, kayyum atanan yerlere, seçmen sayısının az olduğu yerlerde seçim sonucunu etkilemeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de genel olarak kolluk güçlerini, yakın köyde oy kullanan askeri birlikleri ve tüm personeli il, ilçe merkezlerine taşımış durumdalar.

Seçmen sayısının az olduğu yerlerde bir nevi seçmen özellikle kolluk kuvvetlerini taşıyarak belediyeleri ellerinde tutmayı ve bir algı operasyonu yapmayı amaçlıyorlar. Bakın biz oraya hizmet götürdük, bu hizmet götürülünce oradaki halk bizi seçti.

Bu şekilde savaş politikalarını Türkiye’deki halklar ve kamuoyu nezdinde meşru kılmaya çalışacaklar. Yurtdışında da bunu kullanacaklar. ‘Daha önce bu bölgeler HDP’nin elindeydi, biz oraya kayyum atayıp hizmet götürünce, oradaki halk özgür iradesiyle bizi seçti’ algısı yaratmaya çalışacaklar. Halkı bu şekilde kandırmaya çalışacaklar.”

Kaynak: Duvar