HDP Milletvekili Sarıyıldız, dün Cizre'de uğradıkları saldırıya ilişkin soru önergesi verdi. Ankara'da içişleri bakanlığı ile görüşme yapıldığı anda bile saldırının sürdüğüne dikkat çeken Sarıyıldız, "Yaralı yurttaşları, ambulansın gelmemesi üzerine Cizre Belediyesi’ne ait cenaze aracına üst üste bindirmek zorunda kaldık" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, kendisinin de içinde bulunduğu gruba devlet güçlerince ateş açılması hakkında, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi verdi.

HDP'li Sarıyıldız, Bakan Ala'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Cizre Kaymakamı’na ‘Kaymakam Bey, cenaze ve yaralıların ailelerinden oluşan 10-15 kişiyle Cudi Mahallesi’ne doğru gidiyoruz. Bilginiz olsun’ yazılı mesajı SMS ile bildirmeme rağmen, şahsımın da içerisinde bulunduğu yaralı ve cenazeleri taşıyan sivil bir gruba neden ateş açılmıştır? Ateş açma emrini kim vermiştir? 

İki zırhlı araçtan ateş açan ve emri veren kolluk güçleri ve Cizre Kaymakamı hakkında herhangi bir adli/idari inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu soruşturmanın içeriği nedir? Başlatılmamışsa sivil bir grubu otomatik silahlarla tarayan güvenlik güçlerine soruşturma açılmamasının nedeni nedir? Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları incelendi mi? 

Yukarıda sözü edilen zırhlı aracın içerisindeki ve olayın olduğu cadde/sokaktaki mobese kayıtları, bakanlığınız yetkilileri tarafından incelemeye alınmış mıdır? İncelenmesi yönünde talimat verilmiş midir? 

Cizre Kaymakamı’na ilettiğim yukarıdaki yer zaman ve grubun niteliğini bildirdiğim bilgilendirme mesajı başta Bakanlığınız olmak üzere, Şırnak Valisi ve ilgili kolluk amirlerine iletilmiş midir? İletilmediyse neden?

Abdulhamit Poçal ve Selman Erdoğan isimli sivil yurttaşların öldürülmesi olayına karışan kolluk güçlerinin kimlik tespiti ve yakalaması için bakanlığınız tarafından soruşturmaya dönük ne tür çalışmalar yürütülmüştür? Öldürme olayına karışan kişi sayısı tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise kaç kişidir? Bunlardan kaçı bakanlığınıza bağlı güvenlik gücü kadrosundadır? 
Sığınmak zorunda kaldığımız eve ateş emrini hangi idari makam vermiştir? Grup Başkanvekilimiz Sayın İdris Baluken ve beraberindeki partili milletvekili arkadaşlarımızın Bakanlığınız yetkilileri ile yaptığı görüşmede ateşin durdurulacağı yönünde teminat verilmesine rağmen neden bulunduğumuz evin civarına aralıksız bir şekilde zırhlı araçlardan ateş açılmıştır? Ateş açan kolluk güçleri hakkında herhangi bir adli/idari soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır?
Yaralıların içerisinde olduğu Cizre Belediyesi’ne ait cenaze aracının Murat Akançay Karakolu’nda durdurulmasının sebebi nedir? İvedilikle hastaneye götürülmesi gereken yaralıların karakolda bekletilme süreleri ne kadardır? Karakol giriş-çıkış tutanakları incelemeye alınmış mıdır?
Görgü tanıklarının ifadesine göre, yaralılara karakol önünde işkence ve hakaret ettiği ve henüz yaşamını yitirmemiş olan Abdulhamti Poçal’ı yerde sürüklediği iddia edilen kolluk güçleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?  Başlatılmamışsa neden? 
Karakoldaki kamera kayıtları bakanlığınız tarafından incelemeye alınmış mıdır? Hastaneye geç götürüldüğü için yaşamını yitiren Abdulhamit Poçal ve Selman Erdoğan’ın ölümüne neden olduğu iddia edilen tüm karakol personeli hakkında bakanlığınız tarafından yapılması planlanan adli/idari inceleme/soruşturma var mıdır? Var ise içeriği nedir? Yok ise neden?" (Kaynak: ANF)