Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında yürüttüğü bir soruşturma kapsamında bugün Silvan İlçesi'nden Diyarbakır'a gelirken yol kontrolü sırasında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana, adliyedeki ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

TBMM'deki yemin sırasında yaptığı yemin sayılmadığı için yasama faaliyetlerine katılamayan ve danışmanları ile sekreterleri alınarak Meclis'teki odası boşaltılan ve aylardır Diyarbakır'ın Silvan İlçesine bağlı bir köyde yaşadığı bildirilen Zana'nın bugün Diyarbakır'a geldiği sırada kent girişindeki polis noktasında gözaltına alındığı belirtildi.

Polisin Zana'nın bulunduğu araca binerek kendisini adliyeye götürdüğü aktarıldı.

Urfa 5.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya katılmadığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Urfa milletvekili Dilek Öcalan, dün akşam saatlerinde İstanbul'da gözaltına alınmış,  ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 12 HDPli milletvekili "terör örgütü propagandası yapmak” da dahil olmak üzere çeşitli iddialarla tutuklu bulunuyor.

PKK/KCK örgütünün yöneticisi olduğu ve bu kapsamda örgütün siyasi alan merkezi sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü iddiasıyla Demirtaş için 43 yıldan 142 yıla, Yüksekdağ için ise 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

HDP'nin toplam 59 milletvekili bulunuyor.