HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Hakkari'nin Oğul Köyü kırsalında 3 gün önce insansız hava aracı ile 4 köylünün vurulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Heron tipi insansız hava aracından (İHA) açılan ateş sonucu 4 sivil yaralanmış, bunlardan Mehmet Temel adlı kişi  Hakkari Devlet Hastanesinde hayarını kaybetmişti.

Bedia Özgökçe Ertan, öldürülen sivilin ve yaralıların Hakkari Valiliği açıklamasında PKK işbirlikçisi olarak yansıtılmasının doğru olmadığını belirtti.

DBP il binasında yapılan açıklamaya HDP Van Milletvekili, Lezgin Botan ve Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan da katıldı.

Oğul köyünde yaşanan olayla ilgili Hakkari'ye geldiklerini söyleyen Ertan şöyle konuştu:

"İçişleri Bakanlığının ilk elden yaptığı açıklamada 4 örgüt üyesinin etkisiz hale getrildiği şeklinde bir bilgi paylaşımı vardı ve hemen akabinde isimler paylaşılmıştı. Kod isimleri ile beraber örgüt üyesi olduklarına dair bilgi vardı ve hemen akabinde eş zamanlı olarak ulusal basında da bir ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı dil ile 'Özel Harekat Polisinin Kanı Yerde Kalmadı, O Terörist öldürüldü' şeklinde haber başlağıyla derhal yayınlandı.

Ancak yerelden gelen bilgiler hava aracından atılan bomba sonucu sivil köylülerin hedef alındığı ve ölü ve yaralıların olduğu şeklindeki bilgiydi. Bunun üzerine zaten Hakkari halkı da derhal hastaneye ulaşmış, bilgi almaya çalışmış ve bizler de milletvekilleri olarak sağlıklı bilgi edinip kamuoyu ile paylaşmak üzere bir heyet oluşturmuş durumdayız.

Ölen kişi Mehmet Temel 35 yaşında. İş sahibi, evli, sivil bir yurttaş. Yaralanan İbrahim Sak, İsmail Aydın ve Musa Tarhan isimli kişiler de yine bu köyde yaşayan, Hakkari'de yaşayan o köyde de mülk sahibi olan iş sahibi sivil yurttaşlardı. Bahsedilen bu bölgede herhangi bir yasak kararı bulunmamaktadır."

CENAZE İÇİN ARAÇ DA, TABUT DA VERİLMEDİ

Cenaze için araç ve tabut verilmediğini belirten Ertan, Mehmet Temel'in annesinin çığlık atılmasının dahi engellendiğini söyledi. Ertan, cenazeyi 4 zırhlı araç eşliğinde kendilerine sürekli 'gürültü olmasın, kimse gelmesin' şeklinde uyarılar yapılarak gece yarısı defnetmek zorunda kaldıklarını anlattı.

İlk gün olay yerine giden, koşan yaralı yakınlarının da ağır ve sert bir müdahaleye maruz kaldığını belirten Ertan, olayla ilgili raporu ileriki günlerde açıklayacaklarını belirtti.