DEDAŞ’a borcu nedeniyle suyu kesilen Mardin’de, kayyım döneminde Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) faaliyetleri belediye meclisi toplantısında ayrıntılı olarak ele alındı. HDP’li üyeler, MARSU’da asker ve polis eşlerinin iş yapmadan maaşa bağlandığını önü sürdü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Mardin Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi, aylık 6 milyon geliri olmasına rağmen kayyım döneminde 620 milyon TL borçlandırılan Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) faaliyet raporunu tartışmak amacıyla MARSU Genel Kurulu’nu toplandı. Belediyeye bağlı Kent A.Ş.’de gerçekleştirilen toplantıda, MARSU yönetiminin su fiyatlarının artırılması önerisiyle kayyum döneminde yapılan borçlandırma ve ihaleler konuşuldu.

PERONEL ALIMI İKİ KATINA ÇIKARILMIŞ

MARSU’nun yapmış olduğu harcamalar ve gerçekleştirilen ihalelere dair HDP Grup Sözcüsü Mehmet Ali Amak söz aldı. Amak, kayyım döneminde MARSU’nun borçlandırılmasıyla ilgili bilgiler verdi. MARSU’ya yapılan personel alımlarıyla sözlerine başlayan Amak, personel alımının “hizmet odaklı olmayıp, siyasi yandaşları belediyeye yerleştirme” şeklinde olduğunu öne sürdü. MARSU’da personel sayısının Kasım 2018’den sonra iki katına çıkarıldığını belirten Amak, “Kayyım ile beraber gelen asker ve polislerin eşleri işe alınmış. Yani askerler geliyor burada müdür oluyor, daire başkanı oluyor. O da yetmiyormuş gibi bir de Çorum’dan, Elazığ’dan, Kayseri’den eşlerini de getirip burada personel olarak alıyorlar ve bir iş de yapmıyor sadece maaş alıyorlar” diye anlattı.

MARSU’da 4 Kasım 2018’den sonra alımı yapılan 250 personele anlam veremediklerini söyleyen Amak şöyle konuştu: “Kaba bir hesap yapınca bu personelin gideri 1 milyon TL’nin üzerinde yapıyor. İşte size DEDAŞ’ın borcu. Eğer teknik olarak personel alınmışsa kabulümüzdür. Sahaya çıkar sahada çalışmalarını yaparlar. Ama her ne hikmetse bu personelin birçoğu saha da değil de sadece müdürlüklerde, odalarda çalışıyor. Nereden bakarsanız her çalışan personelin yanına bir tane de ekstradan personel yerleştirilmiş. Siz bu personeli alırken, işe göre mi personel aldınız yoksa personele göre iş mi ayarlamaya çalıştınız. Nusaybin gibi bir yerde 47 personel çalışıyor. Bu 47 personelin 4 tanesi sahada çalışıyor. Geriye kalanı nerede, kimlerdir?”

’16 MİLYONLUK İŞ 45 MİLYONA İHALE EDİLDİ’

HDP’li Amak, 2018 yılında MARSU’nun tahmini bütçesinin 309 milyon 666 bin 816 TL olarak belirlenmesinin de gerçekçi olmadığını, tahmini bütçenin yıl sonunda 139 milyon TL olarak gerçekleştiğini anlattı. Amak, bunun yapılmasındaki amacın yapılacak usulsüz harcamaların önünü açmak olduğunu söylerken, gelirin ise tahsilattan değil, İller Bankası’ndan kredi kullanılarak sağlandığını ifade etti. İhalelerden örneklerle devam eden Amak, “Kızıltepe İçme Suyu Şebekesi Projesi ihalesi 45 milyon 236 bin TL. Nerede yapılıyor. Bileniniz var mı? İhaleyi alan firma 16 ila 20 milyon TL arasında bir fiyat ile alt yüklenici firmaya verilmiş. Yaklaşık maliyetin ne kadar şişirildiğini göstermektedir. Bu nedenle bu ihale dosyalarının tek tek incelenmesi için bir komisyon kurulmalıdır” diye konuştu.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ: ABD’NİN BORCU VAR

AK Parti Meclis grubunun sözcüsü olan Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir ise asker polis eşlerinin de kamuda çalışma hakkı olduğunu söyleyerek savunma yaparken şunları söyledi: “Borçlanma diyorsunuz. Devlet borçlanıyor. Amerika’nın borcu var, Çin’in borcu var, şirketlerin borcu var. Bugün benim ilçemde 3 bin nakliyeci var, 3 bin nakliyecinin yüzde 99’u bankalardan aldığı borç kredileriyle ayakta duruyor. Borçsuz devlet olmaz. Borçsuz belediye olmaz. Borçsuz şahıs olmaz. Borçsuz kurum olmaz.”