Üçüncü yasama döneminin açıldığı 1 Ekim 2019 ile 23 Nisan 2020 tarihleri arasında dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle toplam 346 fezleke hazırlanarak Meclis’e sunuldu.

Fezlekelerin 320’si Halkların Demokratik Partisi (HDP), 13’ü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6’sı AKP, 5’i Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2’si İYİ Parti ve biri de Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri hakkında hazırlandı.

HDP milletvekilleri hakkında salgın sürecinde dahi fezleke hazırlandı. Türkiye’de salgının tespit edildiği 11 Mart’tan sonra HDP’liler hakkında hazırlanan 39 fezleke Meclis’e sunuldu.

YÜZÜNCÜ YILA ÖZEL

MA'nın haberine göre, üçüncü yasama yılının ilk gününde HDP’liler hakkında 71 fezleke, Meclis’in yüzüncü yılında ise 30 fezleke hazırlanarak, Meclis’e gönderildi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan hakkında 10 ve Mithat Sancar hakkında 2 fezleke hazırlandı.

KATILMADIĞI KONFERANSA FEZLEKE

HDP’nin 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Diyarbakır’da düzenlediği “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulusal Çözümü” konferansta, Pervin Buldan’ın yapmış olduğu konuşmaya “tepki” gösterilmediği için konferansa katılan HDP’li milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanmıştı.

Ancak partinin Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir hakkında, konferansa katılmadığı halde Buldan’ın konuşmasına tepki göstermediği için fezleke hazırlandı.

REKOR TEMELLİ'DE

En fazla fezleke hazırlanan isim olan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkında, dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle 42 fezleke hazırlandı.

Temelli hakkında hazırlanan fezlekelere, 10-27 Mart 2019 tarihleri arasında yerel seçim mitinglerinde, aday tanıtım toplantılarında, halk buluşmalarında, seçim irtibat bürolarının açılışında ve il kongrelerinde yaptığı konuşmaları gerekçe gösterildi.

Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevine dair konuşmaları da fezleke konusu oldu.