Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir, İmam Taşçıer ile birçok HDP ve DBP’li yöneticilerin aralarında bulunduğu heyet, Newroz alanında öldürülen Kemal Kurkut'un taziyesine katıldı. Malatya Merkez Battalgazi ilçesi Dolamantepe Mahallesi'nde kurulan taziye çadırında aile bireyleri taziyeleri kabul etti.

Ayrıca AKP'li Battalgazi Belediyesi cenaze aracı ve taziye çadırı vermezken, cenazenin yıkanacağı morgun da suyunu kesti. Mezar yerini ise "SİT alanı" denilerek su verilmedi. Bunun üzerine DBP'li Bulam Belediyesi tarafından bugün taziye çadırı gönderildi.

Dihaber'de yer alan habere göre, taziyede konuşan Kurkut’un amcası Yusuf Kurkut, “Bize bir kez daha zulüm yaşattılar. Cenazeyi morgda yıkamayalım diye suyu kestiler. Kendi imkânlarımızla cenazeyi yıkadık. Bu yapılan zulüm siyasi hesaplar yüzündendir. Biz de bu ülkenin insanlarıyız” dedi. Yeğeninin öldürmesini 'açık bir infaz, yaşam hakkı ihlali' olarak değerlendiren amca Kurkut, “Açık bir şekilde ‘kasten adam öldürme suçudur. Kimsenin şikâyetine, müracaatına bağlı olmaksızın savcılığın soruşturma başlatmasını talep ediyoruz” dedi. 

Taziyede konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ise Kurkut’u öldüren polislerin mutlaka hesap vereceklerini söyleyerek, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Newroz’un kutlanması için izin verildiğini ancak kutlamanın yapılmaması için de ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Pir, “Bu olay tesadüfen olmuş bir olay değildir. Newroz’un başarısız olması için yapıldı. Umarım bu katliam son olur. Gözleri kan bürümüş bir iktidar ile karşı karşıyayız. Referandumda evet çıkması için her şeyi yapıyorlar” diye konuştu.