Rojava ve Şengal'de yaşamını yitiren 13 YPG'linin cenazelerinin 9 gündür Habur Sınır Kapısı'nda bekletilmesini protesto etmek ve operasyonların durdurulmasını talep etmek amacıyla Mardin ve Şırnak'ta valilik binaları işgal edildi.

İşgal eyleminde HDP Mardin Millevekili Gülser Yıldırım, Mehmet Ali Aslan, Mardin'in tüm belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri yer aldı. Sabah erken saatlerde Mardin Valiliği binasına geçen seçilmişler, bina içerisinde oturma eylemi yaptı. Bu sırada çok sayıda polis Mardin Valiliği'ne geldi.

Polis ile vekiller arasında gerginlik yaşandığı sırada görüntü almaya çalışan basın mensupları da valilik binasından polis zoruyla çıkartıldı. Bir süre sonra HDP ve DBP'li seçilmişler, valilik binasından çıkarak eylemlerini valilik binasının önünde sürdürmeye devam etti.

'SAVAŞLARDA DAHİ CENAZELERE BÖYLE YAKLAŞILMAZ'

Burada da polisler ile HDP'li vekil Yıldırım arasında sözlü gerginlik yaşandı. Yıldırım, sürecin kan ve ölümle devam etmesinden yana olmadıklarını belirterek, sınırda bekletilen cenazelerin bir an önce geçişinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yıldırım,"Dünyanın hiçbir yerinde, savaşlarda dahi cenazelere böyle yaklaşılmaz. Cenazeler 9 gündür bu sıcakta bekletiliyor. Bu haksızlık, hukuksuzluk ve saygısızlıktır" diye ifade etti.

Polisin ısrarlı soruları üzerine tekrar konuşan Yıldırım, cenazelerden bir sonuç alınmayana kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini ifade etti. Polisler ise, bu şekilde izin vermeyeceklerini ve müdahalede bulunacaklarını belirtti.

Daha sonra HDP ve DBP'li seçilmişler, oturma eylemine devam etti.

ŞIRNAK'DA DA OTURMA EYLEMİ

Şırnak'ta da HDP ve DBP'li seçilmişler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Şırnak Valiliği önünde oturma eylemi başlattı.

Valilik girişinde polis engellemesiyle karşılaşan seçilmişler, Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun aracı ile makamını terk etmesiyle içeriye alındı. Valinin makamını terk ettiği bilgisini alan seçilmişler, valilik hizmet binası önünde oturma eylemi başlattı.

Devam eden oturma eylemine ilişkin açıklamada bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, cenazelerin sınırda bekletilmesinin siyasi bir karar olduğunu söyleyerek, uygulamanın ahlaki ve hukuki olmadığını belirtti. Cenazeler bekletildiği süre boyunca devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Encu, cenazelere yönelik uygulamanın Kürt halkına karşı başlatılmış olan topyekun savaş konseptinin yaptırımlarının bir parçası olduğunu ifade etti.

'VALİ SEÇİLMİŞLERİ MUHATAP ALMAMAKTA'

Cenazelere yönelik uygulamayı protesto etmek üzere valilik önünde oturma eylemi kararı aldıklarını belirten Encu, şunları aktardı: "Şırnak Valisi günlerdir telefonlarımıza çıkmıyor ve yüzde 85 oy almış, Şırnak halkının iradesi olan vekiller başta olmak üzere belediye eşbaşkanlarını muhatap almamaktadır. Valinin bu tutumu yine Bakanlar Kurulu'nun cenazelerin bekletilmesine yönelik alınan kararlar ile birlikte alınmış bir karardır."

Encu, Şırnak Valisi'nin görüşmek için geldiklerini haberi almasıyla kaçtığını belirterek, valinin halkın iradesinden kaçtığını söyledi. Encu, yarın saat 10.00'da randevu verildiğini ve görüşme gerçekleştirilene kadar valilik önünde oturma eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.  (DİHA)