HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay hakkında, katıldığı bir basın açıklamasına 'tepki göstermediği' gerekçesiyle fezleke hazırlandı.

Gazetekarınca'nın haberine göre, Günay fezlekeyi 'trajikomik bir hukuk skandalı' olarak nitelendirdi ve ortaya çıkan tabloyu 'gözünün üstünde kaşın var' ifadesiyle açıkladı.

Günay ile birlikte, yeni yasama yılında Meclis'e ulaşan fezleke sayısı 180 oldu.

Biri CHP'den olmak üzere, dokuzu HDP’den olmak üzere toplam 10 milletvekili hakkında hazırlanan 21 dokunulmazlık dosyası 2019’un ilk haftasında Meclis’e gönderildi.

Günay'a yöneltilen suçlama ise 'terör örgütü propagandası yapmak.'

Bugüne kadar HDP'li vekiller, katıldıkları eylemler, yaptıkları konuşmalar ile suçlanıp, haklarında fezleke hazırlanırken, Günay hakkında 'neden konuşmadın' fezlekesi hazırlanması tepkileri de beraberinde getirdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede Günay, basın açıklamasında yaptığı konuşmadan değil yapmadığı konuşmadan dolayı suçlanıyor ve dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

Fezlekede; 2018 yılının Ekim ayında HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın Diyarbakır’da bir basın açıklamasında yaptığı konuşma hatırlatılıyor.

Kurtulan söz konusu açıklamada 9 Ekim 1998’de Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkmak zorunda kalması ve İmralı Cezaevi’ndeki tecritle ilgili konuşmuştu.

Fezlekede Günay’ın bu basın açıklamasında yer aldığı belirtilerek “basın açıklamasına bir tepki göstermediği” ifade ediliyor ve “örgüt propagandası” yaptığı iddia ediliyor.

Günay, fezlekedeki suçlamayı ülkede son birkaç yıldır giderek artan “trajikomik hukuk skandallarından biri” olarak nitelendiriyor.

Aynı zamanda Öcalan’ın 10 yıl avukatlığını yaptığını hatırlatan Günay, “Müvekkilimle ilgili bir basın açıklamasına katılmamdan daha doğal ne olabilir?” diye soruyor.

 “Ortada bir hukuk skandalı var. Sonuçta insanların demokratik taleplerini açıklama hakkı var ve ifade özgürlüğü de budur. Partimiz, vekillerimiz ortak bir açıklama yaptı. Ben de oradaydım. Şimdi deniliyor ki ‘Açıklamaya tepki göstermedi’

Yapılan açıklamada bir yasa dışılık yok. Hukuka uygun ve demokratik bir talep dile getiriliyor. Yasa dışı olan o eyleme müdahaledir.

Bu fezleke ‘Gözünün üzerinde neden kaş var’ demek gibi bir şey aslında. Neymiş; neden orada bulunmuşum, müdahale etmemişim. 10 yıl boyunca avukatlığını yaptığım müvekkilim ile ilgili bir açıklamaya katılmışım ve beni ‘Neden açıklamaya tepki göstermedin’ diye suçluyorlar. Trajikomik.”