Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, yeni bir genel seçimde muhtemel ittifak modellerine ilişkin anketi açıkladı.

Ankete göre, HDP'siz ittifaklarda Cumhur İttifakı yüzde 46,7, Genişletilmiş Millet İttifakı (CHP, İYİP, GP, DEVA, SP, DP) yüzde 41,5 oy potansiyeline sahip.

Hiçbir ittifaka dahil olmadığı durumda HDP ise yüzde 11,4 oy potansiyeline sahip.

Ankete göre, CHP ile HDP'nin kuracağı bir sol ittifak ise yüzde 32,3 oy alma potansiyeli taşıyor.

İktidara muhalif sağ partilerin (İYİP, GP, DEVA, SP, DP) kuracağı ittifak ise ankete göre yüzde 21,1 oy alabiliyor.

Bu modele göre AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ise yüzde 46,0 oy potansiyeline sahip.

Özkiraz anket sonuçlarına ilişkin yaptığı yorumlarda ise şunları söyledi:

“Bu pazar milletvekili olsa 45.8 cumhur ittifakı oy alıyor. Yüzde 50’nin bir hayli uzağında. Bu ittifak modeline göre cumhur ittifakı meclis çoğunluğu kaybediyor. İçinde Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti'nin de olduğu HDP’nin yer almadığı genişletilmiş millet ittifakının oy oranı 41.5’e çıkıyor.

Bu durumda en fazla 260 milletvekilini Cumhur İttifakı kazanabiliyor. Millet İttifakı ise en fazla 300 milletvekili kazanabiliyor. HDP ise 55’e kadar milletvekili kazanabiliyor.

Eğer HDP-CHP sol ittifakı söz konusu olursa o zaman sol ittifak 230 milletvekili, sağ muhalif ittifak 110 milletvekili çıkarabiliyor. Bu durumda meclis çoğunluğu muhalefetin eline geçmiş oluyor.

Muhalif ittifakın toplam oranı yüzde 53.4 oluyor. Muhalefet tek aday çıkarırsa kime verirsiniz sorusuna verilen yanıtlar şu şekilde:

Cumhur İttifakı yüzde 37.8 oluyor. Muhalefetin adayı 40.1 oluyor. Diğer adaylar 1.6 oluyor. Kararsızlar ya da adaya bağlı diyenler yüzde 20.5’e çıkıyor.

Eğer çatı aday olursa ilk turda ezip geçecek. AK Parti’nin birçok zayıflıkları var. Muhalefet doğru iş yaparsa hem meclisi hem cumhurbaşkanlığı seçimini açık ara kazanacak.”