HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 2 Aralık’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan Diyarbakır’ın Sur ilçesinde TOKİ’nin 4 bin konut yapacağına dair iddiları Meclis’e taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na bir önerge sunan Uca, “Bu iddia doğru ise burada yaşamakta olan yurttaşlar nereye gönderileceklerdir? Yine buraya kimler, hangi amaçla yerleştirileceklerdir” diye sordu.

Önergede “Bugüne kadar Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olup bu yasak 31 gün sürdü. 20 gündür Sur’da süren son yasak ise 2 Aralık’ta ilan edildi” diyen Uca, bu süre boyunca yüzlerce ailenin şiddete maruz kaldığını, zorla yerinden edildiğini ve mülksüzleştirildiğini belirtti.

 Aralarında Kurşunlu Camii gibi tarihi eserlerin de bulunduğu camiler, kiliseler, han, ev, müze ve hamamların yer aldığı 683 kültür varlığı bulunan ve UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alan Sur’un son yasakta tank ve toplarla bombalandığını dile getiren Uca, “Sur’da bu yapılar özellikle hedef alınmakta tank ve toplarca yıkılmaktadır. Sur’a askerlerin tanklarla girmesi suretiyle yapılan bu büyük operasyonda özellikle bu yapıların hedef alınması tarihi/hafızayı yok etmektedir” dedi.

4 BİN KONUTLUK ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM

Sur’da Temmuz 2015’ten beri yaşanan çatışmalarda 10 yurttaşın katledildiğini söyleyen Uca, “Sur’da sokağa çıkma yasağı ve şiddetli çatışmalar devam ederken, basında yer alan haberlere göre Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla, Sur’da operasyon sonrasında kentsel dönüşüm kapsamında mahallenin yıkımı hızlıca sağlanacak ve 4 bin konutluk kentsel dönüşüm uygulanacak. Ayrıca 2009’da da TOKİ’nin bu yönlü tamamlanamamış bir çalışması olduğu bilinmektedir” dedi.

“TOKİ’nin yurttaşları yerinden etmesi ve mülksüzleştimesi burada yeni bir şehirli yaşam biçimi oluşturmayı hedeflemektedir” diyen Uca, önergesinin devamında şu ifadelere yer verdi; “TOKİ’nin uyguladığı kentsel dönüşüm ile kentin kafeler, büyük mağazalar, oteller, moda sanayisi, AVM’ler ve fuarlarla büyük bir tüketim merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşümde hedeflenen, kentin dizginsiz bir tüketim kültürü sayesinde çok büyük bir artı sermayenin soğurulma çabasıdır.”

'SUR HALKI NEREYE GİDECEK, SUR’A KİM YERLEŞECEK?'

Uca bu kapsamda Başbakan Davutoğlu’ya şu soruları yöneltti;

* Valiliğin, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde operasyon sonrasında kentsel dönüşüm kapsamında mahallenin yıkımının hızlıca sağlanması ve 4 bin konutluk kentsel dönüşüm uygulanması  şeklinde aldığı iddia edilen kararlar bilginiz dahilinde midir?

* Bu kararın 2009’da TOKİ’nin Sur’da uygulamaya çalıştığı ‘kentsel dönüşüm’ ile ilgisi var mıdır?

* Bu iddialar doğru ise burada yaşamakta olan yurttaşlar nereye gönderileceklerdir? Yine buraya kimler, hangi amaçla yerleştirileceklerdir?

* Söz konusu iddialar doğru ise bu karar devletin hangi organları tarafından, ne zaman alınmıştır?

* Temmuz 2015’ten beri Sur’da 16 kez sokağı çıkma yasağının ilan edilmesi, burada binlerce insanın yerinden edilmesi, mülksüzleştirilmesi, onlarca insanın yaralanması ve katledilmesi, evlerin ve yapıların yıkılmasının TOKİ’nin yapmayı planladığı ‘kentsel dönüşüm’ ile bir ilişkisi var mıdır?

* Bugüne kadar Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 kez ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında kolluk kuvvetlerinin doğrudan mekansal yıkımının bir amacı da burada yaşayan yurttaşların sürülmesi/mülksüzleştirilmesi ve buraya TOKİ konutlarının inşa edilmesi midir?

* Bunlarla bağlantılı olarak, Sur’da askerlerin ve özel hareket timlerinin dahil olduğu büyük operasyonda tarihi mekan ve yapıların özellikle hedef alınıp yıkılmasının amacı Sur ilçesinin tarihini yok etmek midir?

(Fotoğraf-Arşiv)