Sokağa çıkma yasağının bir haftadır sürdüğü Cizre'de bulunan HDP milletvekillerinden Sibel Yiğitalp, ilçede bir annenin çatışmalar sırasında 6 aylık bebeği kucağındayken vurularak öldüğünü söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "İki kadın yaşamını kaybetti. Kadınlardan birinin bebeği vardı. Annesinin kucağındayken o bebek de vuruldu. Durumu ağır yaralı" dedi.

Yiğitalp'e göre bir başka olayda da Sait isimli, soyadı bilinmeyen bir genç öldü.

Sokağa çıkma yasağının başladığı gün güvenlik güçlerinin engellemelerine rağmen ilçeye girebilen ve Cizrelilerle aynı koşullarda yaşayan milletvekillerinden Yiğitalp, cenazeleri gözleriyle gördüğünü söyledi.

Ailenin evlerinin tarandığını belirten Yiğitalp, hayatını kaybeden iki gelinin adlarının 1998 doğumlu Zeynep Taşkan ve 1980 doğumlu Maşallah Edim olduğunu aktardı.

"Bebek de kulağından ve bacağından vuruldu, ağır yaralıydı" diyen Yiğitalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelinlerin kayınpederleri ayağından, kayınvalideleri kalçasından yaralandı. Nur mahallesinde de çatışmalardan dolayı evlerde yangın çıkmış ve dumanlar yükseliyor. Orada kim öldü, kim kaldı bilmiyoruz."

Cizre'de dün gece çok büyük patlama sesleri duyulduğu, çatışmaların sabaha dek sürdüğü bildiriliyor.

Dün gece Cizre'de 8 kişinin öldüğü haberleri sosyal medyada paylaşılmıştı. HDP milletvekili Sibel Yiğitalp cenazeleri gördüğünü söyleyerek, sosyal medya hesabından hayatını kaybeden kadınlardan birinin fotoğrafını da paylaştı.

Geceyi Cizre'nin Cudi mahallesinde geçiren Yiğitalp, Nur gibi Cudi mahallelerinde de birçok evin yandığını, ilçede durumun çok kötü olduğunu kaydetti.

'HASTANEDE SADECE 15 KİŞİ ÇALIŞIYOR'

Yaralıların durumunu öğrenmek ve hayatını kaybedenlerle ilgili daha detaylı bilgi almak için aradığımız Cizre Devlet Hastanesi'nin yetkilileri, devlet memuru oldukları için demeç veremeyeceklerini söyledi.

Adını vermek istemeyen bir çalışan ise 150 yataklı hastanede şu an sadece 15 sağlık çalışanının kaldığını söyledi:
"6-7 Ekim olaylarından önce personel sayımız 400 civarındaydı. Ancak hendeklerin kazılmaya başlamasıyla birlikte bu sayı giderek azaldı. Sokağa çıkma yasağı var diye birçok sağlık çalışanı evinden çıkıp gelemiyor. Bu yüzden sadece acil servisin hizmet verdiği hastanede halen üç hekim ile birlikte 15 kişi çalışıyoruz...

"Elektrik yok, iletişim yok... Bugünler 90'lardan daha berbat. O zamanlar da yollarda mayınlı tuzaklar falan olurdu ama şimdi durum daha berbat."

Hastanede yatan hasta olmadığını, sadece acil durumdaki diyaliz hastalarının tedavi edildiğini söyleyen sağlık çalışanı, gelen yaralıların da diğer il ve ilçere gönderildiğini söyledi.

Çoğu çatışmalarda ölen 10'dan fazla kişinin cenazesinin de morgda olduğunu belirten Cizreli sağlık çalışanı, ortamın çok kötü olmasından dolayı insanların cenazeleri evlerde dolapta beklettiklerini ve ölüleri gömemediklerini aktardı.

'İNSANLAR SOKAĞA ÇIKMAK ZORUNDA KALIYOR'

BBC Türkçe'ye konuşan iki Cizreli de yaşadıklarını şöyle aktardı:

Selman Ebem (Dağkapı Mahallesi): "Bizim mahallemiz diğerlerine göre daha sakin ama burada da çok sıkıntılı bir durum var. Su yok, ara ara elektrikler kesilirdi ama bu sabahtan beri o da yok. Ara sokaklardaki bakkallardan ihtiyacımızı temin edemiyoruz. Keskin nişancılara ve çatışmalara rağmen, insanlar ihtiyaçlarını temin etmek için sokaklara çıkmak zorunda kalıyor."
Ali İhsan (Nur Mahallesi): "Her şey çok kötü. Dışarda savaş devam ediyor ve biz de burada evlerimizden çıkamıyoruz. Daha ne diyeyim size."

6 HDP MİLLETVEKİLİ CİZRE'DE

HDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik ve Ferhat Encü ile Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve Şanlıurfa Milletvekili Leyla Güven son olayların başladığı ilk günden itibaren Cizre'deler.
Gazetecilerin Cizre'ye gidememeleri nedeniyle bölgeden sağlıklık haber akışı sağlanamıyor.

Dolayısıyla kentte kaç sivilin yaşamını kaybettiği bilinemiyor. Başbakan Davutoğlu bugünkü konuşmasında sivil kayıp olmadığını söyledi.

HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise BBC Türkçe'ye yalnızca Çarşamba gecesi sekiz kişinin yaşamını yitirdiğini, son bir haftada ölenlerin sayısının ise 20'ye ulaştığını söyledi.

Kürkçü "Aralarında diyelim ki 1-2'si HPG ise geri kalanları değil. Bize gelen bu kişilerin arasında kadınlar çocuklar var." diye konuştu.
Cizre, PKK'nın çatı yapılanması KCK'nın 12 Ağustos'ta "öz yönetim" ilan ettiği yerler arasındaydı.

Güvenlik güçleri, ayrıca hendeklerin kazıldığı ve barikatların oluşturulduğu Cizre'de operasyon başlatmış, Şırnak'ın Suriye sınırındaki ilçesinde 4 Eylül Cuma günü olağanüstü hal ilan edilmişti.