HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada öğretmen Necmettin Yılmaz’ın Dersim’de öldürülmesine değinde ve olayın detaylı olarak araştırılması gerektiğini söyledi.

Pir, şu ifadeleri kullandı: 

1990'lı yılların yanlışlarını yapanlar, o yanlışları yaparken bile siyasi irade dağdakileri ovaya davet ediyordu. Ama bugün geldiğimiz noktada, bizim seçmenlerimize Kandil'in yolunu gösteriyorlar. Ak Parti, gelmiş olduğu siyasi zekâsının seviyesini hepimize burada tekrar göstermiş oldu. Ben AK Parti adına gerçekten üzülüyorum. 

GÖZLERİNİZİ KULAKLARINIZI KAPATMAYIN

Siz siz olun Türkiye'de "devletin bekası", "terör operasyonu" ya da "canlı bomba" kavramları kullanıldığında gözlerinizi, kulaklarınızı kapatmayın. Bir bakan "canlı bomba" deyince ya da bir vali "canlı bomba" deyince gözünüz kapalı inanmayın. Bu sene 21 Martta Newroz kutlamaları Diyarbakır'da yapılacaktı. Malatya'dan gelen bir genç katledildi. Valiliğin yapmış olduğu ilk açıklama canlı bomba olduğu yönündeydi. O zaman insanları susturmaya çalıştılar ama özgür basının orada olduğu gözlerinden kaçmış. Görüntüler, fotoğraflar ortaya çıktı. O gencin, Kemal'in, Malatyalı Kemal'in canlı bomba olmadığı ortaya çıktı. 

NECMETTİN ÖĞRETMENİN ÖLÜMÜ ARAŞTIRILMALI 

Benim hemşehrim, komşu köylüm Necmettin Hoca bundan birkaç ay önce Dersim’de katledildi. Olayı ikinci gününden itibaren takip ettim. Aileyle irtibatta kaldım. Dersim milletvekilimiz Alican Önlü'yle birlikte elimizden geleni yaptık. Elbette bizim kulaklarımız, gözlerimiz, kollarımız devletinki kadar uzun değil ama bizim kulağımıza gelen bazı bilgiler var.

Bu konunun, o sürecin araştırılması gerekiyor. Bunu hepimiz o aileye borçluyuz, o öğretmene, o canımıza borçluyuz. Bize kötü kokular geliyor oradan. O çocuğu Siverek'ten itibaren kim takip etti, kim durdurdu ve kim öldürülmesini emretti? Bunun araştırılması gerekiyor. Bize çok kötü kokular geliyor.