Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Garo Paylan, Trabzon’da camiye dönüştürülen Ayasofya Kilisesi’nin tahrip edilmesini Meclis’in gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Paylan, 1250-1260 yılları arasında I. Manuel tarafından manastır olarak inşa ettirilen Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi’nin, yüzyıllar boyunca kilise olarak kullanıldıktan sonra 1964’te müzeye çevrildiğini 2012’de ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilerek 2013 yılında camiye dönüştürüldüğünü anımsattı.

Paylan, önergede şu tespitlere dikkat çekti:

* Cami olarak kullanılmaya başlanan Ayasofya’nın içerisine kadınlar için ayrı bölüm açılması için paravanlar konup tarihi yapının duvarlarına çiviler çakıldığı;

* Ayasofya’nın cami olarak kullanılması için yeniden yapılan tesisatın, mimari bütünlüğü bozacak şekilde yapıldığı;

* Kilisenin İçerisine mihrap yerleştirilmesi, 800 yıllık mozaiklerin üzerine ahşap döşenip halı kaplanması ve duvarlardaki fresklerin kazınmasının da aynı şekilde mimari bütünlüğü bozma ve tarihi esere zarar verme olarak değerlendirildiği belirtilmektedir.

NEDEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ?

HDP’li Paylan, Başbakan Yıldırım’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

* Hazırlanan proje bir restorasyon projesi midir yoksa Ayasofya Kilisesi kalıcı olarak camiye dönüştürülmek üzere yeniden mi tasarlanmaktadır?

* Ayasofya tarihi eser olarak korunmak yerine, etrafında üç cami olmasına rağmen neden camiye dönüştürülmüştür?

* Ayasofya’nın duvarlarından kazınan fresklerin tarihi eser niteliği nedir?

* Ayasofya kilisesinin geri dönülemez bir şekilde tahrip edilmesi konusunda herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

* Bir kilisenin, önce müzeye ardından camiye çevrilmesi, AKP hükümetinin azınlık mülklerini iade etme söylemiyle çelişmemekte midir?