HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP Genel Merkezinde YSK’nin KHK’li seçilmişlerle ilgili aldığı karara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Alınan karara tepki gösteren Oluç,"YSK halk iradesine yönelik açıkça darbe yapmıştır" dedi. 

YSK’nin, KHK'li isimlerin adaylıklarını kabul ederek tuzak kurduğunu savunan Oluç'un açıklamaları şöyle: 

Bugün acil bir basın toplantısı yapma ihtiyacı doğdu. Dün akşam YSK, seçilmiş olan belediye eşbaşkanlarımız hakkında bir karar verdi, bazı yerlerle ilgili. Bugün de olağanüstü MYK toplantısı yapıyoruz. Bu basın toplantısının ertesinde MYK’miz toplanacak ve bu konuda hangi adımları atacağımıza dair geniş bir tartışma yapacağız, sonrasında da son durumu sizlerle paylaşacağız.

YSK SEÇİMİ KAYBEDEN KİŞİLERE MAZBATA VERECEĞİNİ İLAN ETTİ

Öncelikle, YSK’nin dün aldığı kararla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Erzurum-Tekman, Van-Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde, Digor’un Dağpınar beldesinde YSK, aldığı kararla seçilmiş olan belediye eş başkanlarının mazbatalarını vermeyeceğini açıkladı ve seçilmemiş olan, ikinci durumda olan, yani seçimi kaybeden kişilere mazbata vereceğini ilan etti. 

YSK, AKP-MHP İTTİFAKININ SİYASİ KOMPLOSUNUN PARÇASI HALİNE GELMİŞTİR

Bazı saptamalar yapmak istiyoruz: Birincisi, YSK'nin attığı bu adım, tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. Çok net olarak söylüyoruz: YSK, AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanan siyasi bir komplonun açık parçası haline gelmiştir. 

YSK, KHK'Lİ İSİMLERİN ADAYLIKLARINI KABUL EDEREK TUZAK KURMUŞTUR

İkincisi, YSK tuzak kurmuştur. Diyeceksiniz ki, hakimler tuzak kurar mı? Evet, Türkiye’de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK’nin kararı bu anlama gelmektedir. Nedir bu tuzağın anlamı? YSK, adaylıklar sırasında, KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi. Lüzumlu lüzumsuz her konuda genelge yayımlayan YSK, bu konuda bir genelge yayımlamamıştır. Ama bir genelge yayımlayabilir ve diyebilirdi ki, "bizim tartışmalarımız sonucunda KHK'lilerin aday olmasını doğru bulmuyoruz". Bu hukuk dışı olurdu, biz yine eleştirirdik, ama en azından tuzak kurmazdı YSK. 

YSK HALK İRADESİNE AÇIKÇA DARBE YAPMIŞTIR

Üçüncüsü, YSK halk iradesine yönelik açıkça darbe yapmıştır. YSK’nin kararlarına itiraz hakkı yoktur. Mahkemeye gidemiyorsunuz, AYM'ye gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine karşı darbe yapmıştır YSK. Bu fırsatçılığı da bir kez daha tespit etmek istiyoruz. 

YSK KAYYIM ATAYICI OLMUŞTUR

Dördüncüsü, YSK kayyım atayıcı olmuştur. Açıkça kayyım atamıştır. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye yani seçimi kaybetmiş olana mazbata vererek kayyım atamıştır. 

Bakın rakamlara; Tuşba’da HDP yüzde 53 almış, ikinci durumda olan yüzde 39. O partinin adını bile anmak istemiyoruz. Bu kadar onursuz bir davranışı kabul eden partinin adaylarını da anmak istemiyoruz. Edremit’te HDP yüzde 54 almış, o parti yüzde 42 almış. Çaldıran’da HDP yüzde 53 almış, o parti yüzde 43 almış. Bağlar ilçesinde yüzde 71 almış HDP, diğer parti almış yüzde 25. Halk iradesi çok açık ortada. Açık ara HDP seçimi kazanmış, ama YSK seçimi kazanan adaylara mazbata vermiyor, kaybedenlere veriyor. Kayyım atayıcı olmuştur YSK. 

YSK, KENDİSİNİ HALK YERİNE KOYUYOR

Bu keyfi kararı ve yorumu asla kabul etmiyoruz. Bunun hukukla alakası yoktur, demokrasi ile alakası yoktur. Seçim Yasası ve Anayasa ile alakası yoktur. Bu tamamen siyasi bir komplonun tamamlanması için atılmış bir adımdır. YSK’ye Seçim Yasası ya da Anayasa, seçim sonucunda sandıktan çıkan sonucu değiştirme ve seçilmemiş olana mazbata verme hakkını vermiyor. YSK bu hakkı nereden alıyor? Eğer ortada bir sorun varsa YSK’nin yapacağı şey seçimi yenilemektir. Bunu da yapmıyor. Kendisini halk yerine koyuyor, seçilmemiş olana mazbata veriyor. 5 yıl boyunca açık ara halkın seçmediği bir kişinin orayı yönetmesine imkan sağlayacağını düşünüyor. YSK'nin bu kararı tanınamaz. 

BU YSK’NİN İLK İCRAATİ DEĞİLDİR

YSK'den bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz. 'Neden' diyeceksiniz, çünkü ilk icraatları değildir bu seçimle ilgili. Kaç tane itirazda bulunduk. 

İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı marifeti ile seçmen taşıması yaptılar. Belgeleri ile bu taşımalara itiraz ettik. Hani bugün İstanbul Büyükçekmece için o yalanı tartışıyorlar ya, onun doğrusunu kendileri yaptılar. 

Biz itirazlarımızı yaptık, yüzde 94’üne ret cevabı verdi YSK. Bölge illerine seçmen taşıdılar, asker polis ve özel tim taşıdılar, ilçe ilçe belgeledik, tek tek belgeledik, reddettiler. Neden? Seçim sonuçlarını belirlemek için. O yüzden onlardan bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz 

YSK BAŞKANI DA SANDIK TAŞIMA VE BİRLEŞTİRME GEREKÇELERİ İÇİN "SAÇMA OLMUŞ" DEDİ 

Aynı YSK 96 bin seçmeni etkileyecek 973 sandıkta, 14 ilde sandık birleştirme ve taşıma kararı verdi.Biz gittik YSK ile görüştük, Sadi Güven ile görüştük. Bizzat yer aldım o görüşmede. Sandık birleştirme ve taşıma kararlarının gerekçelerinin absürt olduğunu, saçma olduğunu, hamaset olduğunu söyledik. Kendisi de ‘evet gerekçelerin bir kısmı saçma olmuş’ dedi bizimle yaptığı görüşmede. Ama buna rağmen sandık birleştirme ve taşıma kararını bu YSK aldı. Bu yüzden de YSK’den tarafsız ve bağımsız bir karar beklemiyoruz. 

ORANTISIZ KOLLUK GÖREVLENDİRMELERİ YAPILDI

Üçüncüsü, özellikle Kürt illerinde orantısız bir şekilde kolluk görevlendirmesi yapıldı. Bakın İstanbul’da 3 sandığa bir kolluk görevlendirirken, örneğin Diyarbakır Hazro’da bir sandığa 85 kolluk görevlendirdiler. Onlarca sandıkta bu orantısız görevlendirmeyi yaptılar, 142 belgeleri ile oy kullanılması için. Bu itirazlarımızı da yaptık, ama bunu da dinlemediler. 

YSK ALDIĞI KARARLARLA SEÇİM SONUÇLARINI DİZAYN EDEN BİR KURUL HALİNE GELMİŞTİR

YSK, zaten seçim güvenliğini öncesinde çiğneyen; iktidar taraflısı ve bağımlısı davranan bir kurul haline gelmiştir. Bu şekilde kendilerini eleştiriyoruz ve itiraz ediyoruz. YSK seçim öncesinde de seçim sonrasında da aldığı kararlarla seçim sonuçlarını dizayn eden bir kurul haline gelmiştir.

İSTANBUL KONUSUNDAKİ KEPAZELİK SÜRÜYOR 

İstanbul konusunda yaşanan kepazelik hala sürüyor. Tamamen mesnetsiz iddialara dayanarak İstanbul halkının iradesi, verdiği oylar, seçim sonuçları çiğnenmektedir. Bugün 11’inci gün ve halen bir sonuç açıklanmamıştır. Zaman kazanmak ve hukuksuz bir karar almak için yapılan bir hazırlıktır. 

BATIDA YAŞAYAN TÜM SEÇMENLERE SESLENİYORUZ: KÜRT İLLERİNDE YAPILAN HUKUKSUZLUKLARI GÖRÜN  

İstanbul için de kendilerinden bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz. Böyle davranmayacaklarını biliyoruz. İstanbul ve Türkiye’nin batısındaki bütün seçmenlere sesleniyoruz: Batıda yaptıkları hukuksuzluklar yanında Kürt illerinde yapılan hukuksuzluklar gözardı edilmemelidir. Bunu görün. Muş’ta, Tatvan’da, Viranşehir’de yaptıkları saymakla bitmez. En son dün aldıkları karar ve bugün Bağlar konusunda alabilecekleri kararla ilgili söylüyorum. Bu hukuksuzluklar asla kabul edilemez hukuksuzluklardır. 

YSK’DEKİ HAKİMLER BÜYÜK BİR VEBAL ALTINDADIR

YSK Türkiye’nin büyük bir kaosa sürüklenmesi için adım atmaktadır. Bu kadar büyük bir vebal altındadır YSK’de oturan hakimler. Oyun oynanmıyor burada. Kendilerinden sonra karar alacak bir merci olmadığını düşünüyorlar, vicdansız davranıyorlar, zerre kadar vicdanları kalmamış. Bağımsız karar verecek durumda da değiller. 

YSK'NİN ÖNÜNDEKİ SON ŞANS ALDIĞI KARARLARI DEĞİŞTİRMEKTİR 

YSK’nin önünde son bir şans var. Aldığınız bu kararları değiştirin. Madem sizden sonra başvurulacak bir hukuk merci yok, aldığınız kararları değiştirin; halkın iradesine ve sandık iradesine saygı gösterin ve bütün bu söylediklerimizin geçersiz olduğunu bize gösterin. Gösterirseniz biz özeleştirimizi yaparız, ama bu konuda zerre kadar beklentimiz yok.

Demokrat Haber