KCK Ana Davası'ndan verilen cezasının onanmasının ardından vekilliği düşürülerek tutuklanan HDP'li Musa Farisoğulları hakkında 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yargıtay tarafından cezası onamasıyla dosyası AKP-MHP tarafından Meclis Genel Kurulu'na taşınıp vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Farisoğlulları hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla dava açıldı.

KCK Ana Davası'ndan "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla verilen 9 yıllık hapis cezası onanmasıyla tutuklanan Farisoğulları hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak", "halkı yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kışkırtma", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamasıyla yürüttüğü iki ayrı soruşturmayı tamamlayarak birleştirme talepli 2 iddianame hazırladı. Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan birleştirme talepli iddianameler, kabul edildi.

SORUŞTURMALAR AÇILDI

İddianamelerden biri Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delege üyesi olması, ikincisi ise Farisoğulları'nın katıldığı 3 eylemden oluşuyor. İddianameler, Farisoğulları'nın vekilliği düşürüldükten sonra 2020 ve 2021'de başlatılan iki ayrı soruşturma dosyasından oluşuyor. DTK'ye ilişkin iddianamede, Farisoğulları'nın DTK delegesi olması, DTK telefon rehberinde isminin yer alması, diğer DTK üyeleriyle görüşmesi, katıldığı eylem ve etkinlikler, 5 gizli tanığın ifadeleri, telefon dinlenmeleri suçlama konusu yapılıyor.

TOPLANTI SUÇLAMASI 

DTK iddianamesinde, Hak ve Özgürlükler Partisi'nin (HAK-PAR), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MEYA-DER'in kongrelerinde, ulusal birlik çalıştayı çağrısı toplantısında "örgütsel içerikli konuşmalar" yapıldığı, Farisoğulları'nın da bu kongrelere katılarak destek verdiği ileri sürüldü. DTK iddianamesinde, Farisoğulları'nın milletvekili adayı olduğu dönemde yaptığı seçim çalışmaları, milletvekili seçildikten sonra seçmenleriyle bir araya gelmesi ve bu çalışmaları twitter hesabından duyurması, taziyeler, kayyım protestoları, taziye ziyaretleri de suçlama konusu yapılarak, "bu etkinliklerin örgüt propagandasına" dönüşen eylemler olduğu değerlendirmesi yapıldı. 

'ÖRGÜTSEL NİTELİKLİ' EYLEM 

Farisoğulları'nın DTK çalışmaları nedeniyle "örgüt üyesi olmak"la suçlandığı iddianamede, "DTK'nın çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak; diğer DTK üyeleri ile birlikte dört ülke toprakları üzerinde sözde Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak ve halk kitlelerini etkilemeye varan eylemleri amaçladığı, DTK'nın, KCK yapılanmasının çatı örgütü ve sözde en üst karar alma yetkisi bulunan bir üst meclis yapılanması olduğu, eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik de gözetilerek tüm bu gerekçeler ile şüphelinin, üzerine atılı silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği..." değerlendirmesi yapıldı. 

KAYYIM KARŞITI AÇIKLAMA 

İddianamede, Farisoğulları'nın Bismil Belediyesi'ne kayyım atanmasına karşı yapılan basın açıklamasına katılmasıyla, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçunu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanmasına karşı bildiri dağıtılmasına katılmasıyla, "halkı yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kışkırtma" suçunu işlediği savunuldu. 

İddianamede, Farisoğulları'nın çoğunluğu milletvekili seçildikten sonra yaptığı 5 ayrı konuşmada ise "örgüt propagandası yapmak" suçunu işlediği ileri sürüldü. Birleştirme talebiyle hazırlanan diğer bir iddianamede ise, Farisoğulları'nın kadın cinayetleri açıklamasına, HDP İstanbul il binasına saldırı yapılması açıklamasına, Kürt Ulusal Birlik Çalıştay'ına çağrı açıklamasına katılmasıyla "örgüt üyesi olmak" suçunu işlediği iddia edildi.

26 YIL HAPİS İSTEMİ

Birleştirme talebi kabul edilen iddianamelerde, Farisoğulları'nın "örgüt üyesi olmak" suçlamasından 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar, "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 6 aydan ile 5 yıla kadar, "halkı yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kışkırtma" suçlamasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istendi.

Kaynak: MA