HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik, Şırnak’ta meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 6 işçinin hayatını kaybettiği göçük bölgesinde incelemelerde bulundu. 

HDP Şırnak il ve ilçe yöneticileri ile birlikte bölgeye giden Birlik, sonrasında hastanede ailelerle bir araya geldi. Ailelerle birlikte cenazelerin teslimi için bekleyen Birlik, şu değerlendirmelerde bulundu:  

Şu ana kadar 6 işçinin hayatını kaybettiğini öğrendik. 1 işçi de göçük altında. Önce göçük alanına gittik, ardından da hastaneye, ailelerin yanına gittik. Savcı ile görüşüp cenazeleri teslim alacağız. 

HÜKÜMET VE ENERJİ BAKANI SORUMLUDUR

Hükümetin Şırnak’a her zaman askeri bir gözle bakmasının sonuçlarından biridir bu göçük. Şırnak’ta ne istihdam var ne de iş alanı. Şırnak merkezde daha yakın zamanda savaş vardı. Şırnaklıların evleri yıkıldı. Şimdi de hem açlıkla hem işsizlikle terbiye edilmek isteniyorlar ya da iş cinayetleriyle öldürülüyorlar. Ölmeyenler de haklarını savundukları için cezaevindeler, devlet şiddetiyle karşı karşıyalar. 

Şırnak’taki işçi cinayetleri ilk değil. Bu konuyu Meclis’te çokça gündeme getirdik. Ama hükümetten hiçbir karşılık alamadık. Bu iş cinayetinden de hükümet sorumludur, enerji bakanı sorumludur. “Maden kaçak” diyerek sorumluluğu üzerlerinden atamazlar. 

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN KUŞ UÇURTMADIĞ BİR ALAN NASIL KAÇAK OLUR?

Kaçak dedikleri yer güvenlik kuvvetlerinin her gün cirit attığı bir alan. Senin kolluk kuvvetlerinin görevli olduğu alanda göçük olmuş, nasıl kaçak maden diyebilirsin? Herkesin gözü önünde fiili olarak işletilen bir maden alanı burası. Kesinlikle devletin bilgisi dahilinde çalışan bir maden. Güvenlik kuş uçurtmuyor burada. Sorumluluğu böyle üzerlerinden atamazlar.