Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında, sosyal medyada Rojava'da yaşamını yitiren Aziz Güler'in fotoğrafını paylaşarak "Örgüt propagandası" yaptığı gerekçesi ile Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Dihaber’in aktardığına göre, Ayhan’ın katılmadığı duruşmada avukatı hazır bulundu.

Savcının propagandadan cezalandırılması talebi sonrası savunma yapan Ayhan’ın avukatı Sevda Çelik Özbingöl, müvekkili İbrahim Ayhan’ın paylaşımının taziye amaçlı olduğunu söyledi.

Özbingöl, “25 Eylül 2015 tarihinde yaptığı paylaşım 2 resim ve bir başsağlığı mesajıdır. O paylaşım ile ilgili hiçbir örgütsel emare bulunmamaktadır. Oysa propagandanın tanımı çok açıktır. İçişleri Bakanlığı o dönemlerde YPG’ye ilişkin, YPG’nin Türkiye’ye karşı hiçbir silahlı saldırısının olmadığına dair kararları mevcuttur. Bu nedenle mütalaayı kabul etmiyoruz. Hukuken bir tarifi yoktur. Müvekkilim muhalif siyasi kimliği nedeniyle yargılanıyor ve paylaşımları suç unsuru taşımıyor” diyerek Ayhan’ın beraatını talep etti.

Üç gün önce HDP’nin Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’a da tutuklu olarak yargılandıkları davalarda hapis cezası verilmiş, iki vekile toplam 15 yıl 7 ay 15 gün ceza çıkmıştı.

HDP’NİN 11 MİLLETVEKİLİ TUTUKLU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.