Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 'Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama', 'örgüt propagandası yapmak', 'suçu ve suçluyu övmek' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddialarıyla HDP'li 7 milletvekili hakkında fezleke hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan fezlekelerde, suçlamalara gerekçe olarak Ziya Pir, Leyla Birlik, Nadir Yıldırım, Feleknas Uca, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü ve Alican Önlü'nün, taziyelere katılmaları, yaptıkları konuşmalarda Abdullah Öcalan'ı övmeleri ve örgüt propagandası yapmaları gösterildi.

Sputnik’in haberine göre, milletvekillerinden Leyla Birlik, Ahmet Yıldırım, Fekenas Uca ve Nadir Yıldırım hakkındaki fezlekelerde, Hülya Eroğlu'nun taziyesine katıldıkları belirtildi.

Uca hakkında hazırlanan fezlekenin bir diğer gerekçesi, bir röportajında ‘Öcalan'ı övücü beyanlarda bulunarak suçu ve suçluyu övmesi' iddiası oldu.

CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET İDDİASI

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hakkında hazırlanan fezlekede, Kürkçü'nün 26 Ekim 2017'de partisinin Kocaeli'de düzenlediği halk buluşmalarındaki konuşmasında " Öcalan'ı övücü beyanlarda bulunduğu ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği" iddia edildi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü hakkında, 2017'de Dersim’de katıldığı iddia edilen sekiz ayrı cenaze  gerekçesiyle fezleke düzenlendi.

Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında hazırlanan fezleke de Eylül 2017'de Lice'de yürütülen operasyonlara yönelik yaptığı açıklamalardan kaynaklandı.

Fezlekelerde milletvekillerinin, "Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "örgüt propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını işledikleri iddia edildi.

Anayasa'nın 83. maddesine istinaden milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildi.