Bir seneye yakındır Roboski'de yaşayan Barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Roboskili aileler ile dayanışmak için "Roboski'de askeri yargı istemiyoruz" imza kampanyasını başlatmışlardı. Aktivistler, dün gerçekleşen HDP kongresinde de imza toplamak üzere stant açtılar.

HDP Kongresi'nde açılan "Roboski'de askeri yargı istemiyoruz" imza kampanyası standı büyük ilgi görürken, barış aktivistlerinden aldığımız bilgiye göre kampanya için binlerce imza toplandı.

Barış aktivistlerindan İbrahim Yaylalı kısaca imza kampanyasını şöyle özetledi:

''Biz nerede ise bir seneye yakın süredir Roboski'de yaşıyoruz.Devletin Roboskili ailelere ve dosyasına saldırısının en yakın tanıklarıyız. Hatta bize bile saldırdılar. 500 gün vesilesiyle aileler ile  katliam bölgesine gitmekten bana da 3000 TL para cezası geldi."

KAYMAKAM'DAN AİLELERE: YÜZ KÜSÜR MİLYARI ALMADIĞINIZA GÖRE SİZ ZENGİNSİNİZ

Yaylalı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir olayın ise her şeyi daha iyi özetlediğini gösterdiğini belirterek devamla şunları aktardı:

"Katliamda kardeşini yitiren Halil Encü 2004 yılında asker mayınına basıyor ve katliam dönemine kadar sorun olmadan parasını az da olsa alıyor. Sonra dört ay öncesinde Halil'in maaşı kesiliyor; bu durumu SGK ve valiliğe soruyor cevap alamıyor. Halil de kaymakama gidiyor. Kaymakam devletin o soğuk yüzü ile 'siz zenginsiniz yüz küsür milyar parayı almadığınıza göre, o yüzden senin paranı kestik' diyor. Bu nasıl bir dehşet ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.''

 Yaylalı, neden Cumhurbaşkanına gönderilmek üzere kampanyayı düzenlediklerini ise şöyle şekilde özetledi:

''Biz artık bu yürütmeye ve yargıya inanmıyoruz; aileler de öyle… Onların tavrı da bizim sergilediğimiz tavırla aynı düzeyde. Yer yer hükümete karşı Cumhurbaşkanını çıkışlarını biliyoruz. Erkler ayrımına göre de hareket edildiğinde yürütme ve yargının dışında kalması gerektiğine inancımızdan ve artık bu sürece müdahale etmesi gerektiğini düşündüğümüzden dolayı bu kampanyayı başlattık ve üç temel isteğimiz şu: Hükümetin ailelere karşı bu saldırısını önlemek, Roboskili ailelerin dosyasının askeri yargıdan alınıp sivil yargıya tekrar iade edilmesi ve adil yargılamanın önündeki yasal engellerin kaldırılması."

HERKES KENDİ ŞEHRİNDE STAND AÇABİLİR

Kampanyaya destek isteyen İbrahim Yaylalı, kampanyanın nasıl uygulandığını da şöyle aktardı: ''İmza kampanyasını illerinde uygulamak isteyenlere imza föyleri bizler tarafından gönderilecektir. İmza kampanyasını bireyler ve kurumlar yürütebilir, isterlerse şehirlerinde stand açabilirler, isterlerse normal standsız imza toplayabilirler."

HDP Kongresine ve HDP'den beklentilerine ilişkin de kısa bir değerlendirmede bulunan Yaylalı, ''Biz kongrenin demokrasi mücadelesi alanında bu coğrafyanın kalesi olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi ve "Tüm farklılıkların kendisini sorunsuz ifade edebildiği yer olmasının içten istiyorum" diye belirtti.

İmza kampanyası katliamın yıl dönümünün ardından 29 aralık 2013 de sonlandırılacaktır. Aktivistler, Roboski’yi unutturmamak için herkesi kendi şehrinde imza toplayarak ailelere destek olmaya çağırıyor.

NOT: İmza kampanyasının sonunda toplanan imzalar bir araya getirilerek Cumhurbaşkanına gönderilecektir.

Kampanyaya ilişkin iletişim adresleri:

[email protected]

[email protected]  (Demokrat Haber)