Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, gazeteci Hasan Cemal’in ‘Delila: Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri’, Tuğçe Tatari’nin ‘Anneanne Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim’ ile Müslüm Yücel’in “Abdullah Öcalan, Amara’dan İmralı’ya” kitabının toplatılmasına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


Sancar, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

* Kitapları okuduğuna dair dahi ciddi şüphelerin bulunduğu bir hakimin Türkiye’de ve tüm dünyada dolaşıma girmiş kitapların toplatılmasına, gerekçe ileri sürmeden karar vermesi hukuka uygun mudur?

* Bir kitabın Anayasa’nın 28. maddesinin 4. fıkrasında yer alan, ‘devletin iç ve dış güvenliğini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehdit eden veya suç işlemeye veya ayaklanma veya isyana teşvik eder nitelikte olan’ kısmına dahil olabileceğini bir an için düşünsek bile, kitap, dergi ve bildirilerde yazanların hangi açıdan bu hüküm kapsamına girdiğini açıkça değerlendirmeyen bir kararla tüm bu yayınların toplatılmasına karar verilmesi, ifade özgürlüğünü, basın hürriyetini ve hukuk güvenliğini tehdit etmez mi?

* Kasım 2002’den bugüne, Türkiye’de kaç kitabın toplatılması için karar verilmiştir? Bu kitapların adları nelerdir, hangi yayınevlerinden çıkmışlardır?

* 12 Eylül 1980’den 24 Kasım 1983’e kadar kaç adet kitap toplatılmıştır? Bu kitapların adları nelerdir ve hangi yayınevlerinden çıkmışlardır?

* 6. baskısını sorunsuzca yapan, Türkiye’de ve dünyada dolaşıma giren bir kitabın da içinde bulunduğu kitapların, dergilerin ve bildirilerin toplatılmasında hükümetin son süreçteki politikalarının payı olduğunu düşünüyor musunuz?

* Kitapların suç unsuru gibi değerlendirilip toplatılması, Anayasa’nın ifade özgürlüğünü güvence altına alan 25. ve basın hürriyetini güvence altına alan 28. maddesiyle bağdaşmakta mıdır?