Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığında toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), kayyım politikasına karşı 3 aşamalı “Yol Haritası" çıkardı. Bu planlama doğrultusunda kayyım atanan 3 kentte kesintisiz oturma eylemleri başlatacak olan parti, Meclis’in “acil gündem” ile  toplanması konusunda çağrıda bulunup diplomatik temaslara ağırlık verecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta kayyım atanmasının bu yana dün ikinci kez toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplanan MYK’nin ana gündemini edinilen bilgiye göre, kayyım atamaları ve kayyım politikasına karşı mücadele hattı oluşturdu.

3 AŞAMALI YOL HARİTASI

Diren Yurtsever’in Mezopotamya Ajansı’nda yer aşan haberine göre, yürütülen tartışmalarda iktidarın kayyım atamaları ile HDP’yi demokratik siyaset alanının dışına itmeyi amaçladığı görüşü öne çıktı. Bu nedenle kayyımlara karşı önceki toplantıda “kesintisiz eylem” kararı alan HDP MYK’si, son toplantıda bu karara dair eylem planlaması çıkardı. Buna göre, sivil itaatsizlik eylemleri ile kayyımlara karşı mücadeleye devam edecek olan HDP, kısa, orta ve  uzun vadeli olmak üzere  3 aşamalı “Yol Haritası" çıkardı.

KESİNTİSİZ OTURMA EYLEMLERİ

Kayyım atanan Mardin, Diyarbakır ve Van kentleri, protesto eylemlerinin merkezi olacak. Yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar kesintisiz oturma eylemleri başlatılacak. Yine bu eylemlere batı illerinden destek ziyaretlerinin sürmesi sağlanacak.

MYK’de kayyım protestolarının batı metropollerine taşınması kararı da alındı. Bu kapsamda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır ve Van’ın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de kitlesel miting yapılması planlandı. 

TECRİT VE KAYIM DİYALEKTİĞİ ANLATILACAK

HDP MYK’sinin bir diğer önemli gündemi ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit oldu. Öcalan’a dönük tecridin tam anlamıyla kaldırılmadığı konusunda uzlaşılan toplantıda, tecridin mutlak anlamda kırılmadığı sürece kayyım uygulamalarının da önüne geçilemeyeceği konusunda görüş birliğine varıldı. Bu nedenle ileriki günlerde, tecrit ile kayyım pratiği arasındaki diyalektiği halka anlatmayı öngören bir planlama ihtiyacı partinin önüne konuldu.

‘DİYARBAKIR, VAN, MARDİN’E SESSİZ KALINIRSA…’

Yürütülen tartışmalarda kayyım atamalarının sadece HDP’yi değil, Türkiye’deki tüm demokrasi çevrelerini hedef aldığı, “Diyarbakır, Van ve Mardin’e sessiz kalınması halinde ise, Türkiye’de korunabilecek hiçbir demokratik mevzinin kalmayacağı” gerçekliğinden hareketle dayanışmanın büyütülmesi ihtiyacı üzerinde de duruldu. Bu kapsamda görevden alınan üç belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerinin katılımları ile, batı kentlerinde düzenlenecek konferans, panel ve söyleşiler aracılığıyla kayyım atamaları ve kayyımların pratikleri batı kamuoyuna anlatılacak.  

PARLAMENTOYA  ‘ACİL GÜNDEM’ İLE TOPLANMA ÇAĞRISI

MYK’da alınan diğer bir karar ise, 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in “acil gündem” ile daha önce açılması çağrısı oldu. Çağrı, parlamentonun acilen toplanıp, kayyımları gündeme alması yönünde olacak.

DİPLOMATİK TEMASLARA AĞIRLIK 

HDP, kayyımlara karşı ülke içerisinde atılacak bu adımların yanı sıra diplomatik temaslarını da arttıracak. Bu kapsamda Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) ile AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilip, hükümet üzerinde kayyım atamalarından geri adım atması konusunda baskı kurulmasını isteyecek.